Zuid-Soedan

Het programma van PAX in Zuid-Soedan richt zich op de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen en tussen de overheid en de burgers.

In 2005 sloot Soedan met het zuidelijke gedeelte van het land de Comprehensive Peace Agreement (CPA). PAX lette op de uitvoering van de gemaakte afspraken door middel van het uitbrengen van CPA Alerts. Op 9 januari 2011 stemde een meerderheid van de zuidelijke bevolking van Soedan voor een onafhankelijk Zuid-Soedan. Een half jaar later kwam de Republiek van Zuid-Soedan tot stand.

Ook olie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het conflict tussen Soedan en Zuid-Soedan. Daarom zetten we ons met de European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) in om te zorgen dat de oliewinning in Zuid-Soedan bijdraagt aan vrede en duurzame ontwikkeling. Kijk voor meer informatie over dit thema ook op de pagina ‘Grondstoffen en conflict’.

Beeld: Gabriela Hengeveld

Leaders of Peace

In het Leaders of Peace-programma (2021-2025) werkt PAX samen met Plan International, HealthNet TPO en de Zuid-Soedanese ngo’s EVE en AMA aan gendergelijkheid in Zuid-Soedan. We streven naar een samenleving waarin vrouwen en meisjes zich veilig voelen en een belangrijke rol spelen in vredesprocessen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner.

Lees meer
3-Community-Based-Security-Kuron-Peace-Academy-c-PAX-Eva-Gerritse-(2).png

Vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan

Kuron Peace Village is een vredesdorp, opgezet door bisschop Paride Taban, met het doel de bevolking in die omgeving te verenigen en zo een voorbeeld te zijn in Zuid-Soedan, een land dat is verscheurd door burgeroorlogen.
Lees meer
Foto Sara Ketelaar

Vredesdialoog en verzoening in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia

PAX is medeoprichter van een vredesnetwerk van organisaties en kerken in Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia. PAX ondersteunt partners in het faciliteren van vredesdialoog tussen rivaliserende bevolkingsgroepen en de overheid om vrede, veiligheid en onderlinge samenwerking te bevorderen.
Lees meer
5127_hss-south-sudan-for-tile-620.jpg

Human Security Survey Zuid-Soedan

Het doel van de Human Security Survey (HSS) is om mensen in conflictgebieden meer zeggenschap te geven over hun eigen veiligheid en bescherming. Deze onderzoeksmethode is door PAX ontwikkeld en wordt toegepast in Irak en Zuid-Soedan.
Lees meer
peace table

Vredestafels van vrouwen in Bentiu, Zuid-Soedan

In Bentiu, Zuid-Soedan, leiden vrouwen lokale dialooggroepen, bekend als vredestafels. Ze werken samen en faciliteren dialogen om de Nuer gemeenschap samen te brengen. Daarnaast proberen zij relaties tussen mensen die in de beschermde gebieden leven, en zij die in de stad wonen, te verbeteren.
Lees meer
Foto PAX / Rieneke de Man

Vrouwelijk leiderschap en politieke participatie in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan werkte PAX van september 2012 tot december 2015 samen met verschillende organisaties aan het versterken van vrouwelijk leiderschap en participatie in politieke besluitvorming en in de veiligheidssector. 

Lees meer
5174_woman-looking-down-south-sudan-nap1325-gender-programme.png

Women and Girls for Change: Bouwen aan duurzame vrede en gendergelijkheid in Zuid-Soedan

Women and Girls for Change: Het programma voor duurzame vrede en gendergelijkheid in Zuid-Sudan streeft naar empowerment en een inclusieve omgeving waarin vrouwen en meisjes zich veilig voelen en in staat worden gesteld hun rechten en mogelijkheden te realiseren om een belangrijke rol te spelen in de totstandkoming van duurzame vrede in Zuid-Soedan.
Lees meer
Olieraffinaderij in Unity State, Zuid-Soedan Foto Wikimedia / VOA

Oliewinning in Zuid-Soedan

PAX adviseert en ondersteunt overheden en gemeenschappen om de olierijkdom van Zuid-Soedan te laten bijdragen aan vrede en duurzame ontwikkeling.
Lees meer
Foto PAX / Sara Ketelaar

Peace & Sports

Dit vredesprogramma in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia gebruikt sport als manier om rivaliserende groepen bij elkaar te brengen, en een cyclus van geweld te doorbreken.
Lees meer

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen