6 de leeskamer

Je bent aangekomen in de laatste kamer: leeskamer. Goed gedaan! Op deze pagina vind je een aantal boekentips die passen bij het thema van deze vredesweek.

De koffer

  • Geschreven door Chris Naylor-Ballesteros
  • Vanaf 4 jaar

Een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer?

Het laat zien hoe kritisch de maatschappij staat tegenover alles wat anders is, maar ook met hoeveel oprechtheid die ander geaccepteerd kan worden. Het vormt een krachtig en hoopvol geluid in een tijd van verdeling, waarin vriendelijkheid maar al te welkom is. 

Ik ben mens

  • Geschreven door Susan Verde
  • Vanaf 5 jaar

Ik ben mens. Maar mens betekent dat ik niet perfect ben. Ik maak fouten. Mens zijn betekent dat we vol mogelijkheden zitten. We leren, we dromen, en we verwonderen ons over de wereld om ons heen. Maar we maken ook fouten en kunnen ons bang en verdrietig voelen. ‘Ik ben Mens’ bevestigt dat we goede keuzes kunnen maken door compassievol te handelen en empathisch te zijn naar anderen en onszelf. Als we overeenkomsten vinden, voelen we ons verbonden met de grote wereld om ons heen en spannen we ons in om de beste versie van onszelf te zijn. 

Mensen, mensen wat een mensen 

  • Geschreven door Peter Spier
  • Vanaf 6 jaar

Dat niemand op aarde hetzelfde is, wordt voortreffelijk uitgebeeld in dit prachtige prentenboek. Aan de hand van o.a. lengte, huidskleur, ogen van mensen en gewoonten, spelletjes, taal, godsdienst e.d. van diverse landen, wordt uiteengezet hoe anders iedereen is. Tot slot laat Spier uitstekend zien hoe saai de wereld eruitziet, als iedereen en alles hetzelfde zou zijn. Een erg speels, overzichtelijk prentenboek met de bekende gedetailleerde pastelkleurige tekeningen, waarop veel te zien is. De tekst is informatief, maar zeer summier en vormt slechts een begeleiding bij de illustraties.

Mag je zeggen wat je vindt? 

  • Geschreven door Aby Hartog 
  • Vanaf 10 jaar

Van jongs af aan leer je over wat mag en wat niet, over normen en waarden. Maar wie bepaalt wat goed is of fout? En is de grens daartussen altijd zo duidelijk? Betekent vrijheid van meningsuiting dat je alles mag zeggen, altijd en overal? Wat is respect, en is dat iets wat je krijgt of geeft?

Diefstal is verboden, maar wie bepaalt wat van wie is? Mag je liegen als je daarmee iemands leven redt? Deze en nog heel veel andere vragen komen aan bod in dit boek. Filosofische vragen voor deze tijd, voor kinderen én hun ouders.

De brieven van Mia

  • Geschreven door Astrid Sy.
  • Vanaf 12 jaar

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten. Als Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, heeft ze daar eerst helemaal geen zin in. Maar bij het opruimen van zijn stoffige zolder vindt ze een mysterieuze trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de Joodse Mia, die dapper in het verzet komt tegen de nazi’s. Laila raakt vastbesloten te achterhalen wat er met Mia is gebeurd tijdens de oorlog. Als een ware detective begint ze aan een spannende zoektocht.

De dappere Laila maakt duidelijk dat er achter elke deur verscholen verhalen liggen, en dat de mensen die bij die verhalen horen, misschien dichter bij onszelf staan dan we denken. Door Laila’s nieuwsgierigheid ontstaat er een verbinding tussen haar en meneer Cohen, en samen gaan ze op zoek naar antwoorden op open vragen… en ze vinden menselijkheid, ze vinden liefde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief