Marijke-Egelie Smulders

Beeld: Lize Kraan

Marijke-Egelie Smulders

Marijke Egelie-Smulders is betrokken bij PAX sinds de jaren 70. Nu als vrijwilliger bij de Ambassade voor Vrede. “Bij mijn echtgenoot Clemens Egelie was geweldloosheid tijdens zijn leven de enige weg. Hij was al voor ons huwelijk lid van Pax Christi en heeft als het ware mij aangestoken om actief te worden in het vredeswerk. Clemens is in 2018 overleden. Wij beiden hebben PAX en het vredeswerk in ons hart gesloten. Daarom heeft hij een legaat voor PAX opgenomen in zijn testament. Hopelijk komt er na ons een jonge generatie die het vredeswerk op eigen manier overneemt. Dat is mijn diepste wens!”

“Ik studeerde op latere leeftijd theologie en kreeg in 2000 een baan als pastoraal werkster in Zeist. Een inspirerende tijd waarbij het vredeswerk was ingebed. Nu ben ik als vrijwilliger nog steeds betrokken bij de Ambassade voor Vrede in Driebergen en al sinds 2006 bestuurslid van Kairos-Sabeel. Wat me zo aanspreekt bij PAX is dat ze samen met hun partners wereldwijd voor vrede staan en geven ze – ondanks alles – hoop om door te gaan.”

Clemens Egelie

Aristoteles

“De uitspraak van Aristoteles, een filosoof uit de derde eeuw vóór Christus: It is not enough to win a war,  it is more important to organize the peace is met grote letters opgeschreven op de muur van het PAX kantoor. Dat trof me enorm. Daar is PAX al jaren mee bezig. Daarom steun ik het vredeswerk vol overtuiging.”

Hoop is niet voorspellen of vooruitzien.

Het is een gerichtheid van de geest,  

Een gerichtheid van het hart,  

Voorbij de horizon verankerd

Tekst: Clemens Egelie

Vaclav Havel

“In de gezindheid van Vaclav Havel zie ik het werk van PAX. Hoop op vrede, als een visioen, haalbaar, voorbij de horizon verankerd. Iets waar PAX al jaren onophoudelijk mee bezig is. PAX heeft mijn vertrouwen. Mijn complimenten.”

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.