Aanbevelingen aan Defensie over burgerslachtofferbeleid

Aanbevelingen aan Defensie over burgerslachtofferbeleid

23 mei 2024

De afgelopen maanden heeft PAX, samen met verschillende organisaties, gesprekken gevoerd met het Ministerie van Defensie over het verder aanscherpen van het burgerslachtofferbeleid. Uit deze gesprekken zijn 16 aanbevelingen aan Defensie voortgekomen. 

Download 491.68 kb

De afgelopen maanden heeft PAX, samen met maatschappelijke organisaties Airwars, Center for Civilians in Conflict en de Universiteit Utrecht, gesprekken gevoerd met het Ministerie van Defensie over het verder aanscherpen van diens burgerslachtofferbeleid. Uit deze gesprekken (het zogenoemde ‘Roadmapproces’) zijn 16 aanbevelingen aan Defensie voortgekomen. 

Zo maakt PAX zich met name zorgen om het gebrek aan beleid m.b.t. het adequaat reageren op door Nederlandse wapeninzet veroorzaakt burgerleed, bijvoorbeeld in de vorm van erkenning en compensatiebetalingen, alsook de beperkte transparantie rondom burgerslachtofferrisico’s die verbonden zijn aan Nederlandse militaire inzet die niet onder artikel 100 valt. Daarnaast zijn er aanbevelingen met betrekking tot de implementatie van de politieke verklaring omtrent het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden die Nederland in november 2022 ondertekende.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!