Yarmouk: "Als je een beetje menselijkheid in je hebt, kun je het niet aanzien"

30 januari 2014

Mensen wachten op voedselpakketten in Yarmouk, 30 januari 2014
Mensen wachten op voedselpakketten in Yarmouk, 30 januari 2014

Eindelijk was het vandaag zover. Voor het eerst sinds meer dan 200 dagen kwam er een substantiele hoeveelheid hulp het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus in. Zo’n 18.000 mensen worden daar met uithongering bedreigd. Vanmorgen om 6.00 stonden mensen van UNRWA en Palestijnse organisaties klaar bij de poort van het kamp. Ze deelden ruim 1100 voedselpakketten uit vandaag. Totdat scherpschutters op de menigte begonnen te schieten. Iedereen moest vluchten, het uitdelen van voedselpakketten moest gestaakt worden.

“Je zou de mensen moeten zien, in het gedrang om een voedselpakket te bemachtigen”, zegt Ra’ed*, de coordinator van een Palestijnse organisatie. “Als je een beetje menselijkheid in je hebt, kun je het niet aanzien”, vervolgt hij. Mensen in het kamp, waar al zo’n 80 mensen van de honger zijn omgekomen omdat het Syrische leger het kamp al meer dan 200 dagen belegert en geen voedsel toelaat, zijn ernstig verzwakt. Velen kunnen nauwelijks op hun benen staan, 14 mensen moesten vandaag met ambulances worden afgevoerd omdat ze onwel werden tijdens het wachten op voedsel. “We moesten de mensen uit elkaar houden tijdens het uitdelen, het was een ontzettend gedrang om een voedselpakket te bemachtigen.”

Nadat er zo’n 1100 voedselpakketten van UNRWA waren uitgedeeld, werd er rond half 4 vanmiddag plotseling op de menigte geschoten. “We moesten vluchten”, zegt Ra’ed* die aanwezig was om voedselpakketten uit te delen. De distributie moest worden stopgezet. Welke groep is gaan schieten is nog niet duidelijk. Mogelijk mensen die flink verdienen aan de belegering van Yarmouk. Een kilo rijst kost er inmiddels 100$ dus daar wordt door sommige mensen flink aan verdiend. Maar er zijn ook gewapende groepen die willen dat de belegering voortduurt en die dus mogelijk achter de beschietingen zitten.

Ra’ed* zit ondertussen op zijn kantoor. Er wordt druk gebeld, ze proberen erachter te komen of er morgen opnieuw een poging zal worden gedaan voedselpakketten naar Yarmouk te brengen. Er wordt brood en jam en andere goederen klaargezet om aan de UNRWA pakketten toe te voegen. Hulp is dringend nodig, om te voorkomen dat nog meer mensen de hongerdood sterven. Maar uiteindelijk is het zaak dat het Assad-regime de belegering opheft en vrij verkeer van mensen en goederen van en naar Yarmouk mogelijk gemaakt wordt. Er leek vandaag een kentering te hebben plaatsgevonden, zelfs het leger was meewerkend en moedigde de hulpverleners aan. Dat zou duiden op een beslissing aan de top. Hoe duurzaam deze verbetering is zal de komende dagen duidelijk worden.

*Om veiligheidsredenen is niet de echte naam gebruikt

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!