Winnaars PAX Duiven 2023 bekend 

Beeld: Jesse-Ze Soepnel

11 september 2023

Vredesorganisatie PAX viert bijzondere vredesinitiatieven en -activisten met de uitreiking van de PAX Duiven. De PAX Duif wordt uitgereikt aan mensen die hun nek uitsteken: door directe hulp te bieden, door het schrijven van stukken, in de politiek of door actie te voeren.

β€˜Het nieuws is altijd gevuld met verhalen over oorlog en geweld,’ zegt PAX-diecteur Rolien Sasse, β€˜En hoewel het belangrijk is dat we deze verhalen meekrijgen, mogen we de verhalen van hoop niet vergeten. Verhalen van mensen die verandering teweegbrengen, op grote en op kleine schaal. Daarom willen we deze verhalen een podium geven zetten.’

De winnaars van de PAX Duiven 2023 

De PAX Vredesduiven zijn dit jaar gewonnen door:

  • Bureau Burgerberaad
  • Mensenrechtenvoorvechter Mpanzu Bamenga
  • ‘Scheppingsactivist’ Rozemarijn van ‘t Einde
  • Sahar Shirzad, medeoprichter van het collectief Azadi

De Internationale PAX Duif gaat dit jaar naar Zuid-Soedanese vredeswerker John Malith Mabor.

De winnaars ontvangen de onderscheiding tijdens het PAX 75 jaar – Jubileum Event in de Domkerk op 21 september. De winnaars zijn gekozen door een vakjury, bestaande uit publicist, spreker en islamdeskundige Enis Odaci, LHBTQIA-predikant Wielie Elhorst, schrijver, dagvoorzitter, spreker, trainer en procesbegeleider Chantal Suissa-Runne en directeur van Stem op een Vrouw en voormalig PAX Duif winnaar Devika Partiman.  

Bekijk ook het complete jury-rapport met de reacties van de winnaars.

Stem ook voor de PAX Duif publieksprijs

Dit jaar wordt voor het eerst de PAX Duif publieksprijs uitgereikt. Iedereen mag stemmen op een van de genomineerde nationale kandidaten. De winnaar van deze publieksprijs wordt bekend gemaakt tijdens het PAX – Jubileum Event.  Je kunt stemmen tot woensdag 20 september 23:59 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief