VS willen aansluiten bij het Landmijnenverdrag

30 juni 2014

De Verenigde Saten hebben aangekondigd toe te willen treden tot het Landmijnenverdrag. Wanneer is nog niet bekend. PAX is verheugd met deze aankondiging. Het toont eens te meer aan dat het Landmijnenverdrag dé oplossing is om landmijnen voorgoed uit te bannen.

In Maputo (Mozambique) waren vorige week zowel landen die al zijn aangesloten bij het Landmijnenverdrag, als landen die dat nog niet zijn – zoals de VS, Libië en China – bijeen. Op de slotdag van de conferentie maakte Amerika bekend dat het zoekt naar maatregelen waardoor het uiteindelijk in staat zal zijn om toe te treden tot het internationale Landmijnenverdrag. De Amerikaanse ambassadeur bevestigde verder dat het land geen landmijnen zal produceren. Dat laatste hebben de VS overigens al sinds 1997 niet meer gedaan.

Wannéér blijf onduidelijk
De aankondiging van Amerika is goed nieuws. Het legt hiermee de basis om tot het verdrag toe te treden. Ook is het een haarscherpe boodschap voor de internationale gemeenschap: met het Landmijnenverdrag kunnen we het onvoorstelbare leed dat landmijnen veroorzaken voorgoed stoppen.

“Het is nu zaak dat de Verenigde Staten een duidelijke deadline stellen voor wanneer zij tot het verdrag toetreden”, stelt Suzanne Oosterwijk van PAX. “Momenteel hebben zij zo’n 3 miljoen landmijnen in het wapenarsenaal, die zij theoretisch ten alle tijden in kunnen zetten. Daarom zouden de Verenigde Staten in de tussenliggende tijd moeten verklaren dat het geen landmijnen meer zal gebruiken en tegelijk alvast moeten beginnen met de vernietiging van de voorraden.”

Maputo Declaration
Een week lang stond in Maputo één vraag centraal: hoe komen we zo snel en effectief mogelijk tot een wereld zonder landmijnen? 79 landen ondertekenden de Maputo Declaration, waarmee ze verklaarden alles op alles te zetten om in 2025 aan al hun verplichtingen uit het Landmijnenverdrag te doen. Suzanne Oosterwijk: “Dat betekent dat deze landen in tien jaar al hun voorraden moeten hebben vernietigd en gebieden waar onontplofte landmijnen liggen, moeten hebben geruimd. Ook verplichten ze zich adequate hulp te verlenen aan slachtoffers. Dat zoveel landen die uitdaging hebben aangenomen is een volgende belangrijke stap op weg naar een landmijnvrije wereld.”

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!