Vrouwenemancipatie en -leiderschap doorslaggevend voor vrede

Beeld: Sterrenburg Creative Services

26 februari 2024

Vrede, vrijheid en democratie kunnen alleen bestaan in een feministische wereld zonder patriarchaat en staan in toenemende mate onder druk door de opkomst van autoritaire regimes. In patriarchale samenlevingen worden mannen en mannelijkheid bevoordeelt, waaruit onrecht, geweld en instabiliteit voortkomt. Militaire agressie en geweld wordt onterecht verheerlijkt, en dialogen en diplomatie, net als vredesactivisme en mensenrechten komen onder druk te staan.   

PAX ziet van dichtbij dat juist de strijd voor vrede en democratie niet kan bestaan zonder de cruciale, wereldwijde inzet van vrouwelijke leiders. Vrouwen vormen het fundament van lokale gemeenschappen en sociale dynamieken; de basis van vredeswerk en vredesactivisme.  Maar ze worden stelselmatig buiten politieke besluitvorming gehouden en hun vredeswerk onmogelijk gemaakt.  

We merken overal waar we actief zijn, dat juist activisme van vrouwen en aandacht voor gender gelijkheid en inclusie onder druk staan. Of het nu gaat om extreemrechtse geluiden in ons eigen land, het terugdraaien van vrouwenrechten in Syrië of sociale media campagnes in Irak tegen activisten die opkomen voor vrouwenrechten . Daarom schijnen we een licht op verhalen van vrouwelijke leiders wereldwijd. Want zij maken het verschil. 

Kortom, vrouwenemancipatie en leiderschap zijn doorslaggevend in het opbouwen van duurzame vrede. Daarom doet PAX mee met de Feminist March op 10 maart. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over de PAX en de Feminist March.  

Doe ook mee aan het PAX-vredesblok van de Feminist March

Meld je aan door onderstaand formulier in te vullen.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!