Vrijheid voor vier ontvoerde Syrische activisten!

8 december 2014

Waar is Razan? Waar zijn de ‘Vier van Douma?’ Zo begint de oproep van een coalitie van Syrische en internationale mensenrechtenactivisten. Precies een jaar geleden ontvoerde de gewapende groep “Jaish al-Islam” (Het leger van de Islam) de vier activisten. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.
coverphotodouma4_FACEBOOKRazan Zeitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamadeh en Nazem Hammadi zijn verzetshelden in de ware betekenis van het woord. Ze verzetten zich al voor 2011 tegen de dictatuur van Bashar al-Assad, ze verzetten zich tegen de genadeloze repressie van de opstand door het Syrische leger en milities en ze verzetten zich tegen het wetteloze optreden van gewapende ‘verzetsgroepen’. Dat laatste heeft hen uiteindelijk de das omgedaan.
De activisten runden het “Violations Documentations Centre” – waar ze mensenrechtenschendingen documenteerden en naar buiten brachten. Ze waren daarmee een luis in de pels van het regime, maar dus ook van sommige gewapende groepen, die zich eveneens schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.
Op 9 december 2013 werden de vier opgepakt in hun kantoor in Douma, een voorstad van Damascus. De facebook pagina’s van Razan en de anderen gingen op zwart en sindsdien is er niets meer van hen vernomen.
Het ‘Leger van de Islam’ en hun leider Zahran Alloush maken nog steeds de dienst in Douma. We roepen iedereen op om maximale druk uit te voeren op het leger van de Islam om uitsluitsel te geven over de vier activisten en om hen onmiddellijk vrij te laten.
Op 9 december brengt een internationale coalitie waaronder Pax een oproep tot vrijlating uit. Ter ondersteuning vragen wij iedereen om zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan de zaak te geven:

IMG-20141208-WA00011: Maak een printje van deze tekening IMG-20141208-WA0002
2: Hou het blad voor je lichaam en maak  een foto
3: Deel de foto op facebook, twitter met de hashtag #douma4 of  en vraag vrienden en bekenden hetzelfde te doen.

Of open dit document voor meer tips & tricks

Het gaat hen echt helpen!

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!