Vrijheid voor Syrische mensenrechtenverdedigers

16 februari 2015

Genève, 16 Februari 2015 – De Syrische regering moet onmiddellijk drie prominente mensenrechtenverdedigers: Mazen Darwish, Hani al Zitani en Hussein Ghrer vrijlaten. Dit stelden 71 mensenrechtenorganisaties vandaag, op de derde verjaardag van hun arrestatie. De drie zitten vast omdat ze opkwamen voor de mensenrechten in hun land.

Mazen Darwish, Hani al-Zitani en Hussein Ghrer
Mazen Darwish, Hani al-Zitani en Hussein Ghrer

De Syrische ‘Luchtmachtveiligheidsdienst’ arresteerde de drie op het kantoor van het Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM), in Damascus.  Darwish is directeur van SCM en al-Zitani en Ghrer zijn stafleden. Er waren meer arrestanten maar die zijn na korte tijd vrijgelaten.

De drie mannen zijn meer dan een jaar ‘verdwenen’ geweest: ze werden op onbekende plaatsen vastgehouden en de overheid deed geen mededelingen over hun lot. In deze periode zijn ze gemarteld en mishandeld. Daarna zijn ze overgebracht naar de Adra gevangenis.

In februari 2013 moesten de drie verschijnen voor de “anti-terrorisme rechtbank”. De aanklacht was: “het publiceren van terreurdaden”, een ‘misdaad’ die is vastgelegd in de antiterrorisme wet uit 2012. Sindsdien heeft de rechtbank hun proces herhaaldelijk uitgesteld zodat de drie nog steeds vastzitten zonder veroordeling. En ondanks dat de regering in Juni 2014 nog een amnestie had afgekondigd, zitten ze nog steeds vast.

Vandaag eisen 71 mensenrechtenorganisaties de vrijlating van de drie, die enkel en alleen vanwege het opkomen voor de mensenrechten nu al drie jaar worden vastgehouden. Ook roepen zij de internationale gemeenschap op om vreedzame activisten als  Mazen Darwish, Hani al-Zitani en Hussein Ghrer niet te vergeten en om op te komen voor hun rechten.

 

Dit is een bewerking van een Engels- en Arabischtalige verklaring die vandaag is uitgegaan en die mede ondertekend is door PAX.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief