Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

2 september 2016

Van 17 tot en met 25 september is het weer Vredesweek: een landelijke actieweek voor vrede. We vragen mensen ons te helpen een nieuw woord voor vrede te bedenken. Dat is namelijk nog steeds nodig. Niet alleen ver weg, maar ook in onze eigen buurt is het gebrek aan verbinding voelbaar. De Vredesweek is daarom hét moment om samen in actie te komen voor vrede.

Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede. Acties die bij elkaar komen op vredesweek.nl.

Heel Nederland in actie voor vrede
In Enschede wandelen honderden mensen tijdens de Walk of Peace op de eerste Vredeszondag (18 september) langs kerk, moskee en synagoge. Schrijf je in voor de Walk of Peace op walkofpeace.net.

Ambassades van Vrede organiseren tal van activiteiten in het hele land die in het teken staan van de Vredesweek. Kijk op vredesweek.nl of er iets in jouw buurt gebeurt.
In Den Haag openen internationale organisaties eenmalig hun deuren voor bezoekers. Veel initiatieven richten zich op de verbinding met vluchtelingen en werken samen met asielzoekerscentra. Op radio en televisie is er aandacht voor de Vredesweek.

In de Vredesweek vragen we donaties voor de ‘Lessen in vrede‘ die in Syrië georganiseerd worden. Met gevaar voor eigen leven zetten moedige Syriërs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij blijven geloven in een Syrië waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Lees meer over Lessen in vrede.

Vredeskrant
Ter gelegenheid van de Vredesweek brengt PAX een Vredeskrant uit met het motto ‘Vrede verbindt’. Daarin komt cabaretier en Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo aan het woord. In de krant vertelt hij over zijn vriendschap met een Syrische ‘nieuwkomer’. Die ‘nieuwkomers’ gaan in de Vredesweek ook het land in om in scholen en kerken hun verhaal van de vluchteling te vertellen.  

Manifeesten voor Vrede
In het slotweekend van de Vredesweek (24 september) is er in de Amsterdamse Stadsschouwburg het culturele nachtfestival Manifeest: een ‘manifest’ met een feestelijke én inhoudelijke boodschap. Een avond vol muziek, kunst en entertainment, uitingsvormen die als eerste van het podium verdwijnen wanneer de vrede bedreigd wordt. En dat is helaas dichterbij en actueler dan ooit. Schrijvers Tommy Wieringa, Kluun nemen hun serieuze werk mee en er zijn activisten verbonden aan PAX uit Syrië aanwezig om te spreken over ‘Lessen in Vrede’. Verder is er een Peace Karaoke en draaien diverse DJ’s. ’s Middags is er – met een knipoog naar het verleden – een grote ‘bed-in’ op het Leidseplein.

Verleden en heden verbonden
Toen de eerste Vredesweek werd gehouden in 1967 was de oorlog in Vietnam in volle gang. Werd er een zesdaagse oorlog tussen Israël en de buurlanden uitgevochten, werd de Koude Oorlog in de (oud)koloniën erg heet terwijl die in Tsjecho-Slowakije even wat leek te luwen. Kortom, het was ook toen een tijd waarin vrede vaak erg ver weg was.  
In 2016 is de situatie in het Midden-Oosten niet veel beter. Syrië, Irak en het conflict tussen Israël en Palestina blijven de aandacht van de vredesbeweging eisen. Het motto van de vijftigste Vredesweek is ‘Vrede verbindt’, een oproep die iedereen aanspoort om iets te doen.

Voor alle activiteiten en nieuws kun je terecht op vredesweek.nl

Lees meer over de Walk of Peace of meld je aan via www.walkofpeace.net
Lees meer over Manifeest op www.manifeest.nl
Lees meer over ‘Het verhaal van de vluchteling

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief