Vredesweek 2015: zoek verbinding met vluchtelingen

Beeld: Bezoekers van het vredesevenement 'Verbinding maken' van de Ambassade van Vrede In Amsterdam-Zuidoost maken een selfie voor Nawras. Foto © Lize Kraan

28 september 2015

Van Assen tot Vlissingen, van Rosmalen tot Heerhugowaard, door het hele land heen zijn er deze Vredesweek honderden initiatieven ontstaan. Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: “Alle initiatieven om iets voor vluchtelingen te doen, zijn belangrijke tekenen van verbondenheid en solidariteit. Het zet politici aan tot daden. Deze uitingen van menselijkheid vormen de lichtpunten in Europese politieke crisis over de opvang van vluchtelingen.”

Vredesweek: vrede verbindt is actueler dan ooit. Veel burgemeesters voelen zich betrokken bij een Vredesambassade. De honderden betrokken vrijwilligers, waarvan er  zo’n 75 onder de naam ‘Ambassade van Vrede’ opereren, leggen vooral de verbinding met vluchtelingen uit Syrië en andere oorlogsgebieden die in Europa zijn aangekomen. Zo kon je op de markt in Heerlen een selfie voor Nawras maken, de Irakese bruggenbouwer van vrede. Op datzelfde moment schreven mensen in Amsterdam Zuidoost kaartjes aan Olena in Oekraïne.

In meer dan duizend kerken klonk het motto ‘vrede verbindt’ door. De Vredesweek 2015 kent vele gezichten: een pubquiz in Breda en Wageningen, het meezingvredesconcert in Utrecht, het vredesontbijt in Assen, de vredesfeesten waarbij meer dan vijftig nationaliteiten aanwezig waren. Ze waren een daverend succes. Vrede is niet alleen gezellig samenzijn onder gelijkgestemden, ook levert ‘vrede verbindt’ juist energie op om nieuwe initiatieven te ondernemen.  

Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede, daagt mensen uit om actie te blijven nemen. In zijn column schrijft hij: “Wie wegkijkt en zich achter de dijken wil terugtrekken, is naïef.”

Hoe actueel de Vredesweek is, blijkt uit vragen die leven bij de duizenden bezoekers. “We zien veel lege kantoorpanden om ons heen… moeten we die niet inrichten voor vluchtelingen?”, maar ook: “Komen met de vluchtelingen niet ook IS infiltranten mee?”. Een van de jongeren die aanwezig was bij een College Tour: “Hoe houden we onze eigen defensie veilig nu we zien dat zelfs collega’s binnen onze organisatie bereid zijn over te stappen naar IS? Kan ik mijn buddy straks nog vertrouwen?”

Studenten en scholieren zijn geraakt door de ontmoeting met de Irakese activiste Nawras. Bij de Walk of Peace in het openingsweekend  zei een wandelaar: “Ik loop mee omdat er zoveel geweld is waar ik niets tegen kan doen. Ik ben geen activist, maar door hier mee te lopen, onderneem ik wel stappen voor vrede, voel ik me wel verbonden”. Bij diezelfde vredeswandeling vertelt een Nederlandse joodse vrouw aan een Iraakse moslima: “Dit was vroeger een synagoge waar ik kwam; gelukkig is het nu een moskee en geen supermarkt.”

Tijdens de Nacht van de Vrede ging de helft van de opbrengst van de passepartouts van film, dansfeesten, debat, peace karaoke en andere voorstellingen naar de PAX campagne ‘Adopt a Revolution‘, dat directe steun en solidariteit geeft aan vier vreedzame initiatieven en projecten van burgeractivisten die werken voor vrede, vrijheid en waardigheid.

Heb je de Vredesweek gemist? Kijk dan eens op het fotoalbum op Facebook. Voor wie alles nog eens rustig na wil lezen, is er de Vredeskrant met daarin meer achtergronden bij ‘Vrede verbindt’ en voorbeelden hoe je dialoog handen en voeten geeft door bruggen te bouwen tussen mensen.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!