Vredesweek 2015: vrede en verbondenheid urgenter dan ooit

14 september 2015

Nu oorlog en conflict het nieuws domineren en honderdduizenden mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, is werken aan vrede en veiligheid urgenter dan ooit. Van 19 t/m 27 september organiseert vredesorganisatie PAX onder het motto ‘Vrede Verbindt’ de jaarlijkse Vredesweek.

Door het hele land zetten mensen zich op allerlei manieren in voor vrede en voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië. Zij vormen een tegenkracht tegen de angst voor vluchtelingen en de mogelijke polarisatie in de Nederlandse samenleving die dat teweeg brengt. De spil van de Vredesweek vormen de ruim 75 Ambassades van Vrede en meer dan duizend kerken die een grote variëteit aan activiteiten organiseren: van College Tour met jongeren tot eten met vluchtelingen, van kerkdienst tot multicultureel vredesfeest.

Iedere dag verlaten tientallen mensen huis en haard, op de vlucht voor oorlogsgeweld, op zoek naar veiligheid en bescherming. De roep om een einde aan het geweld dat die mensen op de vlucht jaagt, klinkt steeds luider. 
Algemeen directeur Jan Gruiters: “Niemand vlucht zomaar. Als je foto’s of verhalen leest van verwoestingen in de landen die mensen ontvluchten, kom je maar tot één conclusie: die mensen hebben geen andere keuze dan gaan. Tientallen mensen die we zeer persoonlijk kennen, omdat ze met ons in Syrië werken, zijn vermist of gedood.”

Bruggenbouwers
PAX vraagt deze Vredesweek bijzondere aandacht voor vijf ‘bruggenbouwers’: bijzondere mensen die zich in Syrië, Irak, Oekraïne, Zuid-Soedan én Nederland te midden van verdeeldheid inzetten voor verbinding. Eén van hen is de Syrische Lina, een vredesactiviste van eind twintig die moest vluchten voor ISIS, maar nu weer terug is en in Syrië blijft om mensen uit verschillende bevolkingsgroepen te steunen en onderling begrip te bevorderen.
Lees hoe je Lina in Syrië kunt steunen.

De Irakese journaliste, vredesactiviste en bruggenbouwer Nawras is tijdens de Vredesweek in Nederland. Nawras: “Ik breng mensen bij elkaar, verbind ze, zodat ze elkaar beter gaan begrijpen. Er bestaan zo veel stereotypes en vooroordelen tussen groepen in ons land, die vaak verdwijnen zodra mensen elkaar leren kennen en begrijpen.” Nawras is tijdens de Vredesweek in Nederland en spreekt met studenten uit Leiden, Utrecht en Nijmegen.
Lees hoe je Nawras in Irak kunt steunen.

Hoogtepunten van de Vredesweek zijn het Manifeest op 19 september, een cultureel evenement in vijftien theaters in Amsterdam en de ‘Walk of Peace’ op 20 september in Den Haag. Deze vredeswandeling wordt medegeorganiseerd door de Raad van Kerken Nederland. Bij de Haagse Aksa Moskee krijgen deelnemers aan de wandeling een roos mee om neer te leggen bij het Joodse Kindermonument. Ook kunnen wandelaars een eigen gebedsvlag maken met een gebed voor vluchtelingen. De Irakese Nawras loopt mee met de ‘Walk of Peace’. 
Cabaretier Vincent Bijlo is dit jaar Ambassadeur van Vrede voor PAX. 

Vredesorganisatie PAX organiseert al sinds 1967 ieder jaar een Vredesweek. De afgelopen jaren is het vfonds hoofdpartner van de week.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief