“De wanorde in de wereld is geen bewijs van de almacht van autoritaire staten en wetmatigheid van economische markten, maar eerder van het tekortschieten daarvan.” Dat zei Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX tijdens de Ambassadeursdag aan de vele vrijwilligers die zich inzetten voor vrede.
“Steeds weer blijkt dat op beslissende momenten mensen het verschil maken door hun verlangen naar vrede en hun verbondenheid met elkaar en de wereld. We moeten weliswaar de macht van regimes niet overschatten, maar tegelijkertijd moeten we ook de veerkracht en vitaliteit van mensen en gemeenschappen niet onderschatten. Dan zien we hoe Nawras, een jonge journaliste in een verdeeld Irak haar lot verbindt met minderheden en samen met hen strijdt voor een menswaardig bestaan voor iedereen.
Dan zien we Paride Taban die een vredesdorp start midden in het strijdgewoel in Zuid-Soedan en zo laat zien dat wat gemeenschappen met elkaar verbindt sterker is dan wat hen zo lang verdeeld heeft gehouden. Dan zien we Olena Kaskiv die in Oekraine pro-westerse en pro-Russiche burgers, legerpriesters en politieagenten aan tafel krijgt om te praten over de waarden die zij toch blijken te delen. Dan zien we Said Bouarrou die in Nijmegen religieuze leiders opriep om samen afstand te nemen van discriminatie en rascisme, van moslimhaat en jodenhaat.
Dan zien we Casper uit Rossum die in zijn eentje honderden handtekeningen teken kernwapens verzamelde en als een van onze ambassadeurs aanwezig zal zijn bij de herdenking van 70 jaar Hiroshima. Het zijn allemaal bruggenbouwers. Zij werken waar de verbinding verbroken is tussen mensen. Vrede kan die verbinding weer tot stand kan brengen. Dat is lang niet eenvoudig. ‘Vrede verbindt’ is een enorme uitdaging, maar er is geen enkel ander alternatief.”