Wordt het nu eindelijk vrede in Colombia? PAX heeft jaren lang achter de schermen gewerkt aan toenadering tussen de strijdende partijen in Colombia. De laatste jaren richtte PAX ook de aandacht op de rol van derde partijen die zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige mensenrechtenschendingen.
PAX is daarom blij dat na bijna vier jaar onderhandelen er eindelijk een historische overeenkomst is gesloten tussen de Colombiaanse overheid en de FARC guerrilla. Deze moet de weg effenen naar een ’stabiele en duurzame vrede’. Terwijl de onderhandelaars gisteravond in de Cubaanse hoofdstad Havana hun handtekeningen zetten, sprak een zichtbaar opgeluchte Colombiaanse president Santos vanuit Bogotá de Colombiaanse bevolking toe. Hij zei dat de bevolking zich op 2 oktober via de stembus mag uitspreken over de akkoorden. De uitslag van dit referendum zal bindend zijn voor het wel of niet in werking treden van deze akkoorden.
Referendum
In de komende weken zet PAX zich samen met lokale partners in om de Colombiaanse bevolking ‘ja voor vrede’ te laten stemmen. De akkoorden laten een goede balans zien tussen verzoening en gerechtigheid. Niet alleen de rebellen, maar ook legercommandanten en derde partijen die zich schuldig hebben gemaakt aan grove mensenrechtenschendingen worden ter verantwoording geroepen. Dit betreft onder andere sommige bedrijven die gewapende groepen financieel hebben ondersteund. Daarnaast is genoegdoening van slachtoffers een centraal uitgangspunt bij de uitvoering van de akkoorden.
Geen guerrilla
Op het moment dat de Vredesakkoorden ingaan, zullen de FARC strijders binnen zes maanden hun wapens inleveren bij de Verenigde Naties. De guerrillabeweging wordt een politieke partij die tien jaar gegarandeerd vijf parlementsleden mag leveren. De volledige Vredesakkoorden zijn donderdag 25 augustus openbaar gemaakt.