Categorieën
Nieuws

Voortgang kolenconvenant: mijnbouw moet zich inzetten voor verzoening met slachtoffers

Mijnbouwbedrijven in Colombia moeten zich inzetten voor verzoening met slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over het Kolenconvenant, dat minister Ploumen in 2014 met de energiesector sloot.

Beeld: Slachtoffers van bloedkolen Guillermo Almanza Cañante (78) en Nilsa Muñoz Almanza (83). Foto © Ronald de Hommel / PAX

Mijnbouwbedrijven in Colombia moeten zich inzetten voor verzoening met slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over het Kolenconvenant, dat minister Ploumen in 2014 met de energiesector sloot.

De speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Dirk-Jan Koch, benoemt in de voortgangsrapportage het belang van deelname van mijnbouwbedrijven aan het vredesproces in Colombia, inclusief  ‘verzoeningsactiviteiten’. Energiebedrijf Nuon, dat in maart dit jaar zelf onderzoek deed naar de mensenrechtensituatie in het mijnbouwgebied, stelt in het voortgangsrapport dat als voorwaarde voor inkoop haar leveranciers publiekelijk steun moeten uitspreken voor een verzoeningsproces voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het verleden. Bovendien stelt het energiebedrijf dat het “erg toegewijd is zijn economische invloed aan te wenden”. Hiermee onderscheidt NUON zich nadrukkelijk van andere energiebedrijven, zoals Essent, ENGIE en Uniper.

PAX, dat al jaren wijst op de grove mensenrechtenschendingen in het Colombiaanse mijnbouwgebied Cesar waar energiebedrijven kolen vandaan halen, is blij met de oproepen in het voortgangsrapport. In Cesar zijn duizenden mensen vermoord en tienduizenden van hun land verdreven, iets dat nog steeds grote impact heeft op de regio. Ook nu nog is het er niet veilig: afgelopen jaar zijn drie lokale leiders vermoord.

Het is dan ook van groot belang dat het niet bij oproepen blijft, maar dat er daadwerkelijk een verzoeningsproces op gang komt met mijnbouwbedrijven gericht op genoegdoening van slachtoffers. Een dergelijk proces moet alle elementen van genoegdoening bevatten: erkenning, waarheidsvinding, compensatie en veiligheid. PAX verwacht van energiebedrijven dat deze hierover harde afspraken maken met de mijnbouwbedrijven, met gevolgen voor de inkoop van kolen als deze zich niet aan de afspraken houden.

Kolencruise
Meer weten over de Colombiaanse kolenproblematiek? Vaar vrijdag 3 november mee met de Kolencruise door de Amsterdamse haven.

Bekijk ook