Categorieën
Nieuws

Verzekeraars scherpen beleid rond wapen-investeringen aan

Vandaag publiceert de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar PAX onderdeel van is, een nieuw onderzoek naar het beleggingsbeleid van de zestien grootste verzekeraars in Nederland.

Beeld: Charly Triballeau/ AFP/ANP

Het beleid van de zestien grootste verzekeraars van Nederland is beoordeeld aan de hand van tien maatschappelijke thema’s, waaronder mensenrechten, wapens en klimaatverandering. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een aantal verzekeraars hun beleid rond investeringen in de wapensector aanzienlijk heeft aangescherpt ten opzichte van het vorige onderzoek in 2022. Waar de gemiddelde score voor het wapenbeleid twee jaar geleden nog uitkwam op een 6,4, is dit in 2024 beoordeeld met een 7,5.

Verbeteringen en verbeterpunten

Het wapenbeleid van ONVZ, DSW en ANWB-Unigarant is ten opzichte van twee jaar geleden het meest verbeterd. In 2022 scoorden deze verzekeraars daarvoor nog een ‘onvoldoende’, maar in de nieuwe beoordeling zijn hun scores ‘ruim voldoende of zelfs ‘goed’. Het wapenbeleid van ASR, Univé, ZLM en Zorg en Zekerheid werd als ‘uitstekend’ beoordeeld: zij scoren alle vier het maximale aantal punten (10). Ook Menzis (9,3), VGZ (9,3), De Goudse (8,7), CZ (8,0) scoren ‘zeer goed’ tot ‘uitstekend’ op het thema ‘wapens’.

Helaas zijn er ook verzekeraars die nog veel kunnen doen om hun beleid te verbeteren. Verzekeraar Athora, die voor het eerst op groepsniveau werd beoordeeld, scoort met afstand het slechtst (1,0) doordat het vrijwel geen beleid heeft rond investeringen in de wapenindustrie. Ook het beleid van Allianz (3,2), Klaverblad (4,7) en NN Group (4,7) is onvoldoende. Zij halen de gemiddelde score voor wapens daarmee behoorlijk naar beneden. Allianz en NN Group zouden hun scores kunnen verbeteren met beter beleid om te voorkomen dat bedrijven wapens leveren aan controversiële regimes, zoals fragiele staten, landen waar risico’s bestaan op grove mensenrechtenschendingen, corrupte regimes of regimes die een buitenproportioneel defensiebudget hanteren.

Klaverblad is de enige verzekeraar waarvan de score op wapens is gedaald. Dit is een direct gevolg van het nieuwe beleggingsbeleid. Waar Klaverblad in 2022 nog alle investeringen in de wapenindustrie uitsloot, mogen bedrijven volgens het nieuwe beleid maximaal 5% investeren in de productie van conventionele wapens. Problematisch is dat het beleid nu niet duidelijk aangeeft of nucleaire en andere controversiële wapens hier ook onder vallen. Door deze onduidelijkheid worden nu geen punten aan deze elementen van het beleid toegekend.

Consumenten verwachten meer

Gemiddeld genomen doen verzekeraars het ook op andere thema’s beter dan twee jaar geleden. Naast wapens is het beleid op dierenwelzijn, natuur en gendergelijkheid aanzienlijk verbeterd. Maar, ‘er is nog heel veel ruimte voor verbetering’, volgens Titus Bolten namens de Eerlijke Verzekeringswijzer. ‘Op het gebied van transparantie en verantwoording bijvoorbeeld, waar slechts een zestal verzekeringsgroepen een klachtenmechanisme heeft dat openstaat voor mensen die mogelijk slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen waarbij de verzekeraar via z’n beleggingsactiviteiten betrokken is. Of op het gebied van dierenwelzijn, waar we zien dat slechts zeven verzekeraars niet-medische dierproeven een no-go vinden.’

De Eerlijke Verzekeringswijzer signaleert dat consumenten steeds meer verwachten van hun bank of verzekeraar. De meeste Nederlanders geven aan juist in het financieringsbeleid de sleutel te zien waarmee banken en verzekeraars een positieve impact kunnen maken. Bolten: ‘Verzekeraars die het beleid niet op orde hebben, zijn niet goed toegerust om in de praktijk de nodige duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingskeuzes te maken. We moedigen alle verzekeraars aan om extra stappen te zetten.’

Over de Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, Oxfam Novib, World Animal Protection, Milieudefensie en PAX. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Profundo.

Consumenten kunnen op eerlijkeverzekeringswijzer.nl de scores van de verzekeraars voor het beleid én de praktijk met elkaar vergelijken. Ook kunnen zij in actie komen, bijvoorbeeld door hun verzekeraar een specifieke klacht of compliment te sturen.

Bekijk ook