Verzekeraars niet open over investeringen

5 juli 2016

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

Het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer richtte zich naast de openheid die verzekeraars geven over hun investeringen ook op zaken als klachtbehandeling, bonusbeleid en verantwoord beleggingsbeleid.  
 
Bij vijf van de tien onderzochte verzekeringsgroepen is het niveau van transparantie gemiddeld genomen ondermaats: Achmea, Aegon (‘onvoldoende’), Legal & General (‘ruim onvoldoende’), Allianz, Generali (‘slecht of zeer slecht’). De overige vijf – APG, ASR, Delta Lloyd, NN Group en Vivat Verzekeringen – scoren ‘matig’ tot ‘voldoende’.  
 
Ruim twee derde van de Nederlanders (68%) vindt het belangrijk dat verzekeringsmaatschappijen transparant zijn over hun investeringskeuzes, zo blijkt uit een opinieonderzoek dat Motivaction in juni van dit jaar deed voor de Eerlijke Verzekeringswijzer. Ook zou twee derde graag zien dat verzekeringsmaatschappijen een overzicht geven van de bedrijven waarin zij investeren. Alleen APG en Vivat Verzekeringen publiceren een volledige lijst van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, maar allebei doen ze dit slechts voor één investeringscategorie.  
 
Duurzame samenleving
‘Consumenten willen kunnen nagaan of een verzekeraar investeert in bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, grote milieuschade of de productie van controversiële wapens’, licht Titus Bolten namens de Eerlijke Verzekeringswijzer toe. ‘Dat zij transparantie belangrijk vinden, is logisch. Zes op de tien Nederlanders vindt het belangrijk dat verzekeraars met hun investeringen bijdragen aan een meer duurzame samenleving.
 
Lees het volledige rapport in het Engels of de Nederlandse samenvatting.

PAX onderzoekt jaarlijks welke financiële instellingen, ook in Nederland, investeren in kernwapens en clustermunitie. Lees meer over ons onderzoek naar investeringen in kernwapens op dontbankonthebomb.com en kijk op stopexplosiveinvestments.org voor ons onderzoek naar investeringen in clustermunitie.

Wat kun jij doen?
Vind je dat jouw verzekeraar opener moet zijn over zijn investeringspraktijk? Laat je verzekeraar dit dan weten!

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!