Verontrustende berichten nieuw gebruik clustermunitie in Zuid-Soedan

13 februari 2014

Woensdag bracht UNMAS, de Mine Action Service van de Verenigde Naties, naar buiten dat er clustermunitie is gevonden nabij de stad Bor op de weg naar Juba, de hoofdstad van Zuid Soedan. Daarop veroordeelde de Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon,  het gebruik van clustermunitie in ’s werelds jongste staat in een statement. De internationale Cluster Munitie Coalitie, waar PAX bestuurslid van is, roept op tot onmiddellijk onderzoek naar dit nieuwe gebruik van clustermunitie.

Wereldwijd verbod

Clustermunitie is momenteel door 113 landen wereldwijd verboden onder het internationale Clustermunitieverdrag (de CCM). Deze wapens staan erom bekend dat ze groot humanitair leed tot gevolg hebben omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen.

Het grote humaitaire leed dat clustermunitie veroorzaakt wordt wereldwijd onderkend. PAX veroordeelt ieder gebruik van dit type wapen, door welke partij en waar dan ook ter wereld.

Onmiddellijk onderzoek

Geoffrey L. Duke, Team Leader van South Sudan Action Network on Small Arms (SSANSA), een partnerorganisatie van PAX en tevens lid van de Cluster Munition Coalition, zegt naar aanleiding van de berichten: “Use of cluster munitions anywhere by anyone is outrageous. This incident must be investigated immediately. It is irresponsible to cause more contamination in South Sudan given the indiscriminate nature of the weapon and the current burden of cluster munition contamination that the country struggles to clear. Governments worldwide should speak out against further use of cluster bombs to protect people, especially children and women from being harmed in South Sudan and worldwide.”

Clustermunitie in Zuid-Soedan

Het is nog onduidelijk welke partij verantwoordelijk is voor dit gebruik van clustermunitie.  Het is nodig dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is voor de inzet van dit inhumane wapen.

Zuid-Soedan is niet onbekend met clustermunitie. Volgens de Cluster Munition Monitor, zijn er op een gegeven moment in alle tien de staten in Zuid-Soedan clustermunitie resten geïdentificeerd.

PAX en de Cluster Munitie Coalitie roepen op tot onmiddellijk onderzoek naar het gebruik van clustermunitie Zuid-Soedan. Daarnaast roepen we Zuid-Soedan en alle andere landen die nog niet zijn aangesloten bij het Clustermunitieverdrag op dat zo snel mogelijk te doen.

PAX werkt al jarenlang om clustermunitie wereldwijd uit te bannen en is bestuurslid van de internationale Cluster Munitie Coalitie. Voor meer informatie over ons werk rondom clusterbommen, zie hier.

PAX in Zuid-Soedan

PAX heeft ook een programma dat zich onder andere richt op de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Soedan en Soedan, en tussen de overheid en de burgers. Zo heeft PAX een faciliterende rol gespeeld bij het tot stand brengen van de wapenstilstand tussen president Salva Kiir en Generaal David Yau Yau. Voor meer informatie over ons programma, klik hier.

Daarnaast werkt PAX in Zuid-Soedan samen met het South Sudan Action Network on Small Arms (SSANSA). In december bracht SSANSA, in samenwerking met PAX, een rapport uit over ontwapening van de burgerbevolking en hun veiligheidsbehoeften.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief