Geweld tegen vrouwen is niet alleen een vrouwenkwestie: het is een mensenrechtenkwestie. Het uitbannen van geweld tegen vrouwen is zeer belangrijk voor het opbouwen van inclusieve vrede. 16 Days of Activism against Gender-Based Violence is een wereldwijde campagne die elk jaar plaatsvindt van 25 november – de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen – tot 10 december – de Werelddag voor de Mensenrechten. De campagne is een gelegenheid voor individuen, organisaties, bewegingen en instellingen om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen met betrekking tot gender gerelateerd geweld. Deze vorm van geweld is de meest wijdverspreide en diepgewortelde mensenrechtenschending wereldwijd. De campagne werkt aan het uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes (en andere gemarginaliseerde geslachten).
Om hier een einde te maken, moeten we de norm aanvechten die dit geweld in stand houdt, rationaliseert en normaliseert. Het zijn vooral mannen die geweld tegen vrouwen en meisjes plegen. Dit heeft vaak te maken met traditionele opvattingen over mannelijkheid die over de hele wereld bestaan. Het is het idee waarbij mannelijkheid wordt verward met agressie, dominantie en superioriteit. Om geweld tegen vrouwen aan te pakken, moeten we dit soort ideeën over mannelijkheid veranderen. We moeten mannen en jongens mobiliseren om gender-gerelateerd geweld te beëindigen. We moeten samenwerken aan het ontmantelen van de patriarchale structuren, normen en systemen die dit geweld in stand houden. We moeten nieuwe, positieve en diverse opvattingen over mannelijkheid te opbouwen.
Bij PAX begrijpen we dat veel aspecten van conflict en vrede inherent sekse gebonden zijn. Gendernormen die mannelijkheid gelijkstellen aan agressie en dominantie kunnen bijvoorbeeld conflict in de hand werken. Er is zelfs een direct verband tussen genderongelijkheid en gewelddadig conflict. Conflict heeft afhankelijk van geslacht, leeftijd, etniciteit, religie, capaciteiten, etc., een verschillende impact op mensen. Vredesopbouw moet ongelijke machtsdynamiek tussen mannen en vrouwen transformeren om inclusieve vrede te bereiken.
Binnen ons werk betrekken en mobiliseren we mannen om de onderliggende oorzaken van ongelijkheid aan te pakken. We zetten ons in voor een beter begrip van mannelijkheid in de samenlevingen waar we actief zijn. Met onze partners werken we aan vreedzamere en positievere normen.
Het is nu belangrijker dan ooit om de relaties tussen mannen, mannelijkheid, conflict, zorg en liefde aan te pakken. Tijdens de 16 dagen van activisme van dit jaar zullen we het werk van PAX en partners in conflictgebieden belichten dat mannen betrektbij inclusieve vrede en die werken aan inspirerende, nieuwe opvattingen over mannelijkheid. Laten we de stereotypen van mannen als ‘onvermijdelijk agressief en gewelddadig’ bevragen en hier een genuanceerder beeld tegenover zetten van mannen als ‘warm, zorgzaam en medelevend’. We willen het gesprek over gender gerelateerd geweld en geweld tegen vrouwen niet langer alleen als een ‘vrouwenkwestie’ zien, maar als een wereldwijde kwestie die invloed heeft op gendergelijkheid, vrede, gerechtigheid en waardigheid voor iedereen.
Fototentoonstelling
PAX en WILPF organiseren een fototentoonstelling om de campagne af te trappen. De tentoonstelling is in Utrecht te zien van 25 november t/m 1 december en in Amsterdam van 2 t/m 8 december.