Unieke kans Uniper om bloedkolen aan te pakken

Beeld: De aandeelshoudersvergadering van Uniper in Essen. Foto PAX / Wouter Kolk

6 juni 2018

Energiebedrijf Uniper heeft een unieke kans om bij te dragen aan een oplossing voor de slachtoffers van bloedkolen uit de mijnbouwregio Cesar in Colombia.

Dat is de belangrijkste boodschap die PAX zal afgeven tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Uniper in het Duitse Essen. PAX campagneleider Wouter Kolk: “Uniper kan een koploper worden door een helder signaal af te geven aan hun Colombiaanse kolenleveranciers: Start een verzoeningsdialoog met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen.”

Uniper is één van de Europese bedrijven die steenkool uit Colombia gebruikt als brandstof voor meerdere energiecentrales. In Nederland bezit Uniper (voorheen bekend als EoN) een kolencentrale op de Maasvlakte. Het gebied waar Uniper steenkool vandaan haalt, wordt al decennia geteisterd door paramilitair geweld en ontheemding van boeren. Tussen 1996 en 2006 werden 3100 mensen vermoord en 55 duizend boeren van hun land verdreven. In de afgelopen jaren, zo blijkt uit onderzoek van PAX, zijn de moordaanslagen en bedreigingen weer toegenomen.

Positieve ontwikkelingen
Slachtoffers van het geweld wachten tot op de dag van vandaag op erkenning en compensatie. Het afgelopen jaar zijn er echter meerdere positieve ontwikkelingen. Als teken van goede wil heeft één van de mijnbedrijven, het Zwitserse Prodeco/Glencore een herdenkingsbijeenkomst van een slachting in een dorp in het mijnbouwgebied bijgewoond.

Uniper’s concurrent Nuon-Vattenfall deed onderzoek naar de mensenrechtensituatie in het mijnbouwgebied en verlangt van mijnbedrijven dat ze een directe dialoog aangaan met slachtoffers van mensenrechtenschendingen uit het verleden. Dat moet nu door de mijnbouwbedrijven worden omgezet in concrete actie. Vanuit de Nederlandse Tweede Kamer kwam er recent ook een helder signaal. Een motie van GroenLinks die een ruime meerderheid kreeg en werd overgenomen door de regering roept andere energiebedrijven op het goede voorbeeld van Nuon-Vattenfall te volgen.

Wat gaat Uniper doen?
De bal ligt nu dus bij energiebedrijven als Uniper. Wouter Kolk: “Vraag is nu of Uniper de moed heeft om echte ingrijpende maatregelen te nemen en zich schaart bij de voorlopers in het veld van Europese energiemaatschappijen die iets aan bloedkolen willen doen.”

Zie ook het dossier Stop Bloedkolen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief