Uitreiking Al-Moumin Award voor Environmental Peacebuilding bij PAX  

Beeld: Mohammed Abdullah/PAX

11 september 2023

Op 19 september 2023 ontvangt PAX de Al Moumin Award for Thought Leadership in Environmental Peacebuilding van de Environmental Peacebuilding Association (EnvPAX). PAX ontvangt de prijs voor voortdurend leiderschap in het monitoren, kwantificeren en herstellen van de milieueffecten van oorlog.

In de afgelopen tien jaar heeft PAX door middel van onderzoek veel informatie beschikbaar gemaakt voor (internationale) besluitvorming rond de bescherming van het milieu bij gewapende conflicten. We ontvangen deze prijs samen met het Conflict and Environment Observatory (CEOBS).     

Uitreiking in Utrecht en Londen

De prijsuitreiking vindt zowel in Utrecht als in Londen plaats. In Utrecht ontvangt PAX de directeur van de Environmental Peacebuilding Association, Carl Bruch. Het evenement in Londen wordt georganiseerd door King’s College. De prijs wordt officieel overhandigd en gevolgd door een reeks lezingen en discussies met PAX en CEOBS.    

Verder nemen gerenommeerde deskundigen van het hoofdkantoor van het UN Environment Program (UNEP) in Nairobi deel aan de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst denken we verder na over de ontwikkeling van het discours rond de bescherming van het milieu in gewapende conflicten, over de uitdagingen en kansen die voor ons liggen en over hoe we environmental peacebuilding in de praktijk kunnen brengen.   

Voor PAX begon de reis van environmental peacebuilding in Irak en daarom hebben we Salman Khairalla van de Iraakse milieugroep Human Dijala en Maha Yassin van de Amerikaanse Universiteit in Suleymaniyah uitgenodigd voor ons panel. Vanuit hun expertise op het gebied van milieu en klimaatverandering zullen zij nadenken over de gevolgen van de oorlogen voor het milieu en over de manier waarop de klimaatcrisis ernstige nieuwe veiligheidsuitdagingen met zich meebrengt. 

Registreer voor deelname

De bijeenkomst op 19 september start om 13.30 op het kantoor van PAX in Utrecht. Je kunt je hier aanmelden voor online deelname.  Als je de bijeenkomst fysiek wil bijwonen, stuur dan een email naar info@paxforpeace.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, we sturen een bericht als je fysiek kunt deelnemen.  Voor meer informatie: environmentalpeacebuilding.org

Schrijf je in voor de nieuwsbrief