Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

Beeld: Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

8 juli 2020

Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis met Diana, Abdelilah en Maher.

Jarenlang stonden de drie voor de klas. Ze vertelden er over de oorlog in Syrië en hun vlucht naar Nederland. Met het project Verhaal van een vluchteling bereikten zij en andere nieuwkomers 13.000 jongeren. Totdat Nederland in lockdown ging en de gastlessen, die toch al zouden eindigen, voortijdig stopten. Zonde, vonden niet alleen docenten en leerlingen, maar ook de Syrische sprekers. “Ik kan zo delen wat ik heb meegemaakt. Vooral mijn vluchtverhaal, dat is heel heftig. Ik zou dat eerst niet aan vreemde mensen hebben durven vertellen, maar nu durf ik dat wel,” zegt Maher. Diana voegt hieraan toe: “Ik heb een waargebeurd verhaal dat mensen hoop en inspiratie kan geven, dat positieve energie geeft”. Zo werd het idee geboren om de ontmoetingen online voort te zetten.

Vragen en ontwapendende antwoorden

Op de interactieve website van Verhaal van een vluchteling vind je meer dan 50 korte films waarin antwoord komt op prangende vragen: Wat droeg je tijdens je vlucht? Zou je terug willen naar Syrië? Voel je je welkom in Nederland? Maar ook luchtige onderwerpen komen aan bod: Wat vind je van Nederlands eten? Wat heb jij met Beyoncé? Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken?’ Het zijn ontwapenende portretten van de drie jonge nieuwkomers. Emotioneel maar ook met veel humor.

Hoe het is om te vluchten

Naast dat de verhalen van Diana, Abdelilah en Maher online te zien zijn, is er ook nog de serious game. Daarin kruip je in de huid van een Syriër en zie je voor welke moeilijke keuzes mensen in oorlog komen te staan. Samen vormt het een digitaal lespakket voor het voortgezet onderwijs en mbo. Docenten kunnen zo het thema ‘vluchten’ behandelen in de les. Zowel op school, als online. Zo is Verhaal van een vluchteling ook voorbereid op een eventuele nieuwe periode van onderwijs op afstand.

Verhaal van een vluchteling is een project van PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Meer info vind je op www.verhaalvaneenvluchteling.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief