Machteloos voelde hij zich. De Syrische student farmacie Husam Rajab Fawaz (25) was op familiebezoek in Douma toen hij plots de stad niet meer uit kon. Vanaf eind 2012 werd Douma door het regeringsleger belegerd en is het voor de 200.000 inwoners onmogelijk de stad in of uit te gaan. Husam is in Nederland om met journalisten en beleidsmakers te spreken over de noodzaak om de belegeringen in Syrië te doorbreken.
Toen duidelijk werd dat Husam niet weg kon, besloot hij vrijwilligerswerk te doen bij de medische hulppost van het Syrische Rode Kruis. “In het begin kon ik medicijnen uitdelen, maar die raakten op. Het leven in de stad ging gewoon door: er worden kinderen geboren, er gaan kinderen dood. Het ergste is dat we op een dag niets meer konden doen, zelfs relatief eenvoudige dingen als koorts bestrijden bij pasgeboren baby’s, was niet mogelijk. Radeloze ouders heb ik moeten wegsturen.” Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar door de slechte kwaliteit van water en lucht. Husam: “Er zijn allerlei bacteriën in het drinkwater. Er zijn veel kinderen met ademhalingsproblemen. De lucht is vervuild door de vele bombardementen. Ook door de manier van koken. Als het hout op is, verstoken mensen plastic. Om die kinderen 10 minuten per dag een masker met zuurstof op te doen, is niet iedere dag mogelijk. Het apparaat dat zuurstof geeft, moet namelijk ook opgeladen worden.”
Husam is een van de weinigen die een maandenlange belegering van de stad Douma wist te ontsnappen. Dat was een gevaarlijke tocht. Eenmaal in Damascus werd hij gearresteerd en verhoord door de geheime dienst. Na drie maanden in gevangenschap werd hij vrijgelaten, omdat hij in het leger moest. Het lukte hem een legerofficier om te kopen en zo het land uit te vluchten. Na een lange tocht via de Balkan kwam hij in september 2015 in Duitsland aan.
Nu maakt hij zich extra zorgen om de achterblijvers in Douma. Sinds er ook Russische vliegtuigen boven zijn stad vliegen, vallen er meer bommen. De Russen kunnen ook ’s nachts en bij slecht weer vliegen. Hij is daarom extra gemotiveerd om bij Europese en Nederlandse politici erop aan te dringen dat zij nóg meer moeten doen om hulp te sturen naar de belegerde burgerbevolking in Syrië.
Lees ook de blog van Jan Gruiters: Groteske oorlogsmisdaden in Syrië
Lees ook: Syrië: misschien toch voedseldroppings?
Lees ook: Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen
Lees ook: Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit