Syrië zou zich moeten verantwoorden bij Internationaal Strafhof

15 mei 2014

PAX doet vandaag, samen met meer dan 100 maatschappelijke organisaties uit 45 landen, een oproep aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de ‘zaak Syrie’ bij het Internationaal Strafhof in Den Haag onder te brengen. De Veiligheidsraad kan dit doen door een resolutie van Frankrijk aan te nemen.

In de afgelopen periode wees PAX al met regelmaat op de oorlogsmisdaden die in Syrië worden gepleegd. Het Assad-regime hongert de eigen bevolking uit en bombardeert woonwijken op een willekeurige manier. Ook valt het doelbewust civiele doelen aan, zoals ziekenhuizen en scholen, of mensen die in een rij staan te wachten voor brood.

Vatenbommen
Op uitnodiging van Nederland vond gisteren een VN-bijeenkomst in New York plaats. Hier werd speciaal gewezen op het gebruik van vatenbommen op woonwijken. Veel van de aanwezige landen bevestigden dat het ook hier gaat om oorlogsmisdaden.

Lees hier de oproep van de maatschappelijke organisaties.

Lees hier Syria Alert 12 waarin PAX het gebruik van uithongering als wapen door het Assad-regime en sommige gewapende oppositiegroepen als een oorlogsmisdaad eerder al veroordeelde.

Lees ook ons Midden-Oosten blog Nassama.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief