Syrië Alert Issue XIV: Kan een tijdelijke ‘freeze’ in Aleppo slagen?

Beeld: Vluchtelingen uit Aleppo in een geïmproviseerde tent in de omgeving van Erbil, Irak. Foto © Louise Redvers/IRIN

4 december 2014

Op 30 oktober presenteerde de speciale gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, het idee van ‘freeze’ zones. Dat zijn zones waar de gevechten zouden worden gestopt, om te beginnen in Aleppo.

Het Syrische regime en Rusland lijken bereid om het VN-voorstel te steunen. PAX waarschuwt in deze Syria Alert dat de tijdelijke wapenstilstand niet misbruikt mag worden om soldaten te hergroeperen en herbewapenen. De Mistura introduceerde de term ‘freeze’, eerder werd de term ‘wapenstilstand’ gebruikt.  Deze wapenstilstanden, zoals in Homs, waren vaak een gedwongen overgave van de oppositie en de bevolking aan het Assad-regime. Vaak uitgelokt na een lange campagne van honger en bombardementen. Het waren tactische veiligheidsafspraken zonder aansluiting op een politiek proces.

Deze speciale editie van de Syrië Alert is opgesteld in samenwerking met onze Syrische partnerorganisatie Etana. De belangrijkste vraag is:  Onder welke voorwaarden kan het plan van De Mistura slagen?

Syrië Alert Issue XIV: Can de Mistura’s ‘freeze’ plan save Aleppo, and under what conditions?

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!