Komend jaar moet duidelijk worden of de VN gaat onderhandelen over een verbod op killer robots. Afgelopen vrijdag besloten lidstaten om een groep regeringsexperts in 2017 onderzoek te laten doen naar autonome wapensystemen. PAX is verheugd over deze belangrijke stap op weg naar een verdrag dat deze wapens verbiedt.
De 123 lidstaten van de VN Conventie over Conventionele Wapens (CCW) stemden vrijdag in Genève voor het oprichten van een zogeheten Group of Governmental Experts die in 2017 gaat onderzoeken hoe om te gaan met killer robots.
“Dit is heel goed nieuws. In het verleden was een Groep van Gouvernementele Experts het voorportaal voor onderhandelingen over regulering of een verbod”, zegt Miriam Struyk, die namens PAX bij de CCW in Genève aanwezig was. Bij deze belangrijke stap plaatst ze wel een kanttekening. “Tien dagen was wel het minimale wat staten konden besluiten om toch vooruitgang te boeken. Staten moeten deze periode goed gebruiken en eind 2017 besluiten om over te gaan tot onderhandelingen voor een verbod, voordat de geest uit de fles is.”
Techniek dendert voort
Killer robots zijn wapensystemen die in staat zijn om zonder betekenisvolle menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen. PAX maakt zich grote zorgen over de toenemende belangstelling voor autonome wapens en de snelle technologische ontwikkelingen.
In haar statement in Genève wees Miriam Struyk staten op de noodzaak om snel voortgang te boeken. “Het vormen van nieuwe juridische en institutionele normen gaat langzaam, terwijl de techniek voort dendert. Staten moeten snel beginnen met onderhandelingen voor een verbodsverdrag.”
De expertgroep komt in 2017 gedurende tien werkdagen bijeen, verdeeld in twee sessies. De groep kijkt onder meer naar een werkdefinitie voor deze wapens, en met name naar de juridische en morele vragen en de gevolgen voor de internationale veiligheid.
Meer landen voor een verbod
Tijdens de besprekingen afgelopen week in Genève groeide het aantal landen dat oproept tot een verbod op deze wapens naar 19. In april 2016 stond de teller nog op 14, nu roepen ook Argentinië, Guatemala, Panama, Peru en Venezuela op tot een verbod.
Interessant was ook dat China als eerste permanente lid van de VN veiligheidsraad opriep tot een juridisch bindend instrument binnen de CCW om killer robots aan banden te leggen. Dit is een grote stap voorwaarts. Zo gaf China ook aan dat er grote twijfel is of killer robots kunnen voldoen aan het internationaal humanitair recht. Dit onder meer vanwege de vraag of deze wapens wel onderscheid kunnen maken tussen militairen en burgers.
In België is maandag 19 december een resolutie ingediend die oproept tot een verbod op volledig autonome wapens.
Lees meer over killer robots.