De gevolgen van de gevechten zijn verschrikkelijk. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er 3.823 doden en 15.859 gewonden gevallen. Daarnaast zijner volgens UNHCR meer dan 1,3 miljoen mensen ontheemd geraakt, wat de kwetsbaarheid van de grote groep vluchtelingen in het land verder vergroot. Aan de Israëlische kan van de grens zijn tientallen Israëli’s gedood en meer dan 60.000 burgers gevlucht voor de aanvallen van Hezbollah.
Hoewel dit staakt-het-vuren in Libanon een belangrijke mijlpaal is, is het tegelijk kwetsbaar – elke provocatie, hoe klein ook, kan leiden tot nieuw geweld. Dit nieuws is pas volledig positief als het Israëlische geweld in Gaza ook stopt. Daarom blijft het belangrijk om te werken aan een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in de hele regio. Om dit momentum vast te houden, is voortdurende politieke druk nodig en de wil om de spanningen op te lossen met dialoog en concrete maatregelen, niet door vergelding.
Ook zal er verantwoording afgelegd moeten worden. Daarom dringen we er bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op aan om een onafhankelijk orgaan in te stellen dat mogelijke oorlogsmisdaden van alle partijen onderzoekt. De Nederlandse regering – deel van de raad – zou zo’n verzoek moeten steunen. Het is positief dat het parlement eerder deze week een motie aannam die oproept tot het toelaten van onafhankelijke internationale waarnemers in Libanon. Verantwoording en gerechtigheid zijn van groot belang om verdere escalatie te voorkomen.
Verder moet de bescherming van burgers die terugkeren naar Zuid-Libanon prioriteit krijgen. De aanval van vanochtend op terugkerende ontheemden onderstreept de gevaren die ze lopen.
In de komende weken zullen we er bij Nederland en de internationale gemeenschap op aan dringen om te investeren in wederopbouw, psychosociale ondersteuning en economische ontwikkelingsprogramma’s om alle getroffenen in Libanon te helpen zich duurzaam te herstellen.
Maar we herhalen: voor een permanent regionaal staakt-het-vuren is aanhoudende druk nodig, waaronder een stop op de levering van wapens aan Israël.