Roboticabedrijven: “VN, verbied killer robots”

Beeld: Elon Musk bestudeert een assemblage robot. Foto Steve Jurvetson / wikimedia / CC BY 2.0

20 augustus 2017

Meer dan honderd bedrijven gespecialiseerd in robotica en kunstmatige intelligentie roepen via een open brief de VN op om killer robots te verbieden, en zo de wereld te beschermen tegen volledig autonome wapens. Deze ‘derde revolutie’ in oorlogsvoering kan leiden tot een levensgevaarlijke wapenwedloop, waarschuwen de ondertekenaars uit 26 landen.

PAX, dat binnen de internationale campagne Stop Killer Robots ook pleit voor een wereldwijd verbod op killer robots, is blij met de brief. “Dit is een belangrijk signaal. Het gebeurt niet vaak dat bedrijven oproepen tot regulering in hun eigen werkgebied. De waarschuwing van deze bedrijven moet dan ook uiterst serieus worden genomen,” zegt Miriam Struyk, programmadirecteur bij vredesbeweging PAX. Onder meer Tesla-oprichter Elon Musk van Tesla en Mustafa Suleyman van Google’s DeepMind zetten hun naam onder de brief.

Wapenwedloop
De bedrijven waarschuwen onder andere voor een wapenwedloop en de destabiliserende effecten van deze wapens. Ze noemen deze wapens de derde revolutie in oorlogsvoering en waarschuwen dat we niet lang hebben om actie te ondernemen. “Once Pandora’s box is opened, it will be hard to close.”

Ethische bezwaren
De brief verschijnt in de week waarin de eerste bijeenkomst van een zogeheten Group of Governmental Experts had moeten plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst zouden vele VN-lidstaten zich buigen over de vraag hoe de VN om moet gaan met autonome wapens en of regulering en/of een verbod mogelijk en wenselijk is. Vanwege achterstallige contributiebetalingen aan de VN is deze bijeenkomst uitgesteld naar november. Miriam Struyk van PAX: “Het diplomatieke proces gaat traag, terwijl de technologie voortraast. We moeten koste wat kost voorkomen dat machines straks mogen beslissen over leven en dood, om maar een van de vele ethische bezwaren tegen killer robots te noemen. Staten moeten zo snel mogelijk regels opstellen die voorschrijven dat mensen altijd de controle moeten houden over dergelijke wapens, voordat het te laat is.”

Lees hier de open brief van 116 roboticabedrijven.

Lees meer over killer robots.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!