Reactie van PAX op de overwinning van Donald Trump

9 november 2016

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten draagt bij aan een meer onzekere en meer onveilige wereld. Het is onduidelijk welke plannen Trump heeft op het gebied van het Amerikaanse buitenlandbeleid, stelt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, in een eerste reactie op de zege van Trump.

Hij is wel de man waarvan gezegd wordt dat hij tijdens militaire briefings herhaaldelijk vroeg waarom Amerika zijn nucleaire wapens niet inzet.
Hij is de man die zei: “I love war”. Hij is de man die terroristen wil bestrijden met bommen en daarbij samenwerking wil zoeken met zowel Poetin als Assad.

Onvoorspelbaar
De verkiezing van Trump zal de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten meer onvoorspelbaar maken. De eerste verliezers lijken te zijn: het klimaat, de mensenrechten en de burgers in Oekraïne en Aleppo.
Trump zal als president echter ook ontdekken dat de complexe politieke problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd niet zijn te negeren. Ze zijn ook niet alleen door Amerika en niet met militaire middelen op te lossen. De immense uitdagingen op het gebied van klimaat, oorlog, armoede, ongelijkheid, vluchtelingen en migranten vragen om een waardengedreven buitenlandpolitiek. Een politiek die menselijke waardigheid als uitgangspunt kiest in plaats van blind eigenbelang. Een politiek die verbindt in plaats van verdeelt. Een politiek die bruggen bouwt in plaats van muren opricht.

Lees de blog van Jan Gruiters: Trump: een verdeeld huis blijft niet overeind

Lees ook de PAX blogs:
Will armed drones policy change
No right hands for nukes

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief