Poetin’s dreiging met kernwapens maakt verbod urgent

Beeld: PAX voert actie in Den Haag voor het afschaffen van de kernwapentaak voor de JSF. December 2013

1 september 2014

‘Wij zijn nog steeds een van de grootste kernmachten ter wereld’, sprak de Russische president Poetin afgelopen vrijdag. Een verbod op kernwapens wordt daarmee urgenter dan ooit, stelt PAX.

Irak. Gaza. Syrië. Oekraïne. Veel mensen zijn bang, voelen de dreiging van ongrijpbaar geweld. Vragen zich af: houdt het dan nooit op? En dan was daar de uitspraak van de Russische president Poetin afgelopen vrijdag, waarin hij de wereld er fijntjes aan herinnerde dat zijn land één van de grootste kernmachten is.

Is de Koude Oorlog dan echt helemaal terug? Ook toen hielden de grootmachten elkaar met kernwapens in een dreigend evenwicht. Ook toen werd het bezit van deze massavernietigingswapens als pressiemiddel gebruikt.

Anno 2014 lijken we terug bij af. Zowel Rusland als de NAVO hebben nog altijd kernwapens – twintig daarvan staan in Nederland. Door te dreigen met deze massavernietigingswapens houden de machtsblokken elkaar gevangen. Dit is onacceptabel: dreigen met kernwapens is immers dreigen met totale vernietiging.

Het is verleidelijk alleen Rusland nu verwijten te maken. Maar het zijn beíde machtsblokken die de afgelopen jaren talloze kansen gemist hebben om voor eens en altijd een einde te maken aan de dreiging van een kernoorlog.

De enige manier om die dreiging te stoppen, is door kernwapens illegaal te maken. Nederland moet dan ook nu een signaal afgeven door kernwapens nationaal te verbieden – zoals 120 andere landen al hebben gedaan – en zich inzetten voor een wereldwijd verbod.

Met wat verboden is, kan geen regeringsleider openlijk dreigen. Laat staan dat er een kernbom zou kunnen ontploffen – per ongeluk, of expres.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.