PAX vraagt consumenten in Rotterdam en Zwolle: stap over naar bloedkolenvrije energiebedrijven

Beeld: PAx in actie in Zwolle.

14 juni 2016

Met twee teams op straat overtuigt vredesorganisatie PAX vandaag consumenten in Zwolle (vestigingsplaats van Engie) en Rotterdam (vestiging hoofdkantoor van E.on) om over te stappen naar een energiebedrijf die geen stroom produceert met bloedkolen. PAX wijst het publiek daarbij op de vele mensenrechtenschendingen die verbonden zijn met de winning van steenkool in Colombia, waarmee in Nederland stroom wordt opgewekt.

Acht bloedkolenvrije energiebedrijven
Inmiddels hebben acht energieleveranciers zich inmiddels ‘bloedkolenvrij’ verklaard. Het is voor consumenten nu dus nog eenvoudiger om over te stappen naar energiebedrijf dat geen bloedkolen gebruikt. Dat is hard nodig, want ondanks eerdere acties zijn vier Nederlandse energiebedrijven nog steeds niet bereid tot een tijdelijke importstop van bloedkolen uit Colombia. Wouter Kolk, campagneleider van PAX: β€œDe keus is aan de consument. Wil je nog stroom geproduceerd met bloedkolen van Nuon, Essent, E.on of Engie? Zo niet, dan kan je nu gemakkelijk overstappen.”
De zeven energieleveranciers die in de laatste weken hebben verklaard dat ze geen bloedkolen gebruiken voor het opwekken van elektriciteit zijn Eneco, Huismerk Energie, Vandebron, Oxxio, Woonenergie, De Unie, Pure Energie en Greenchoice.

Bloedkolen nog steeds desastreus
De mensenrechtenschendingen (3100 mensen werden vermoord en 55 duizend uit hun huizen verdreven in de periode 1996-2006) die in de provincie César in Colombia hebben plaatsgevonden werken nog steeds door. De slachtoffers zijn hun familieleden of land kwijt en er zijn nog steeds bedreigingen en intimidaties. Daarom is het belangrijk dat Nederlandse energiebedrijven via een (tijdelijke) importstop hun best doen om de mijnbouwbedrijven Drummond and Prodeco/Glencore er toe aanzetten om nu eindelijk te beginnen met erkenning en genoegdoening voor de slachtoffers. Volgens ex-paramilitaire daders en getuigen hebben mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore/Prodeco met de paramilitairen samengewerkt door het geven van financiële en materiële steun en strategische informatie. Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven van de grove mensenrechtenschendingen.

Zie ook dossier Stop bloedkolen

Lees ook: Doorbraak bloedkolencampagne in Italië
Lees ook: BNP Paribas heeft investeringen Drummond opgeschort
Lees ook: De bloedkolensmoezen van energiebedrijven
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief