PAX tevreden met inzet Rutte voor de mensenrechten in Colombia

Beeld: PAX start een actie om te zorgen dat Rutte de mensenrechten niet vergeet.

4 december 2018

Premier Mark Rutte was vorige week voor een handelsmissie in Colombia en kwam daar niet alleen op voor Nederlandse bedrijven, maar ook voor de mensenrechten. PAX en andere organisaties verzameld in het Colombia Platform hebben Rutte de afgelopen weken duidelijk gemaakt wat het belang is van de mensenrechten in Colombia. “We zijn blij dat dit heeft gewerkt en tevreden met de stappen die de Nederlandse delegatie heeft gezet”, stelt Maurice van Beers van PAX.

Duizenden mensen stuurden Rutte een e-mail in het kader van de actie #GraciasMarkRutte van PAX. Hij stelde in de persconferentie dat hij het vredesakkoord uitgevoerd wil zien worden. Dat akkoord is bereikt na een halve eeuw oorlog. “Ondanks de vrede zijn delen van Colombia nog steeds erg onveilig”, zegt Van Beers. “De steun van Nederland is hard nodig. De eerste acht maanden van dit jaar zijn er al 110 mensen vermoord, omdat ze actief waren voor hun vakbond, mensenrechten- of milieuorganisatie, buurtraad of een comité van slachtoffers.” Rutte zegt grote zorgen te hebben over die moorden op verdedigers van mensenrechten.

Platteland
Rutte reisde naar een plaatsje genaamd Apartadó in het noordwesten van Colombia om met eigen ogen te zien hoe de situatie is. Hij sprak er met sociale leiders en het werd hem duidelijk dat plattelandsontwikkeling alleen toekomst heeft wanneer er ook garanties voor de veiligheid van de bevolking zijn. 

Goed teken
Vicepremier Carola Schouten heeft op verzoek van PAX en de tien organisaties van het Colombia Platform gesproken met nationale vakbonds- en sociale leiders. De onvolledige uitvoering van het vredesakkoord, het gebrek aan vrijheid voor vakbondsorganisaties om zich te organiseren en de stigmatisering van sociale bewegingen zijn de meest urgente thema’s.

Petitie
Schouten kreeg een petitie overhandigd waarin wordt opgeroepen om belangrijke onderdelen van het vredesakkoord uit te voeren. Dan gaat het om de bescherming van gemeenschappen en sociale leiders en de onmiddellijke uitvoering van het ‘Pact voor het Leven’ dat president Duque heeft gesloten in augustus. PAX is verheugd dat premier Rutte refereert aan dit pact. Volgens Rutte deelt president Duque het gevoel van urgentie en heeft deze vorige week een actieplan gepresenteerd om het moorden te stoppen.

Monitoren
Het is nu van belang om te monitoren of er vooruitgang geboekt wordt en daarbij voortdurend in gesprek te blijven met de sociale leiders. Tot op heden heeft de Colombiaanse overheid echt onvoldoende urgentie gegeven aan het beschermen van sociale leiders.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!