PAX: Schuif het probleem van killer robots niet steeds verder voor je uit

27 augustus 2018

De belangrijkste boodschap die Daan Kayser van PAX heeft voor de diplomaten in Genève is dat er nu echt concrete en juridisch sluitende oplossingen moeten komen om te voorkomen dat autonome wapens, beter bekend als ‘killer robots’ ooit ontwikkeld worden.

“Het is essentieel dat staten het probleem niet verder voor zich uitschuiven. Als deze wapens er eenmaal zijn zal het lastig zijn om het terug te draaien“, zegt Daan Kayser. Hij is deze week bij de VN in Genève waar meer dan tachtig landen vergaderen over autonome wapens. Onderwerpen die deze week besproken zullen worden zijn: wat zijn de typerende karakteristieken van deze wapens en welke rol moet de mens spelen in beslissingen over het toepassen van geweld? Ook buigen de diplomaten zich over allerlei juridische en humanitaire problemen die aan killer robots kleven.

Meer landen willen wel een verbod
In april al werd duidelijk dat de groep landen die een verbod op killer robots wil, groeit. Het aantal landen dat specifiek een verbod steunt, is gegroeid naar 26. China, Djibouti, Colombia en het eerste EU- land Oostenrijk kwamen er bij. Een overgrote meerderheid van staten ziet menselijke controle nu als het centrale element dat bepaalt of een autonoom wapen binnen de grenzen van het internationaal recht valt.

Lobby nog hard nodig
Deze week zal PAX gesprekken voeren met nog meer landen om hen te informeren, zorgen te delen en te overtuigen van de noodzaak van een verbod. Dat doet PAX samen met andere maatschappelijke organisaties uit de hele wereld die verenigd zijn in de Campaign to Stop Killer Robots.

Juridisch bindende maatregelen
Sommige landen willen niet verder gaan dan een gedragscode, een politieke verklaring of een interpretative guide. Voor PAX zijn deze opties te vrijblijvend en niet afdoende. Een juridisch bindend instrument – een verbod –  is de enige manier om de juridische, ethische en veiligheidsbezwaren adequaat te adresseren. Kayser: “Het is belangrijk dat er dit jaar stappen worden gezet, zodat er in 2019 begonnen kan worden aan de onderhandelingen voor een verbodsverdrag. Technologische ontwikkelingen gaan met grote sprongen. We hebben weinig tijd om te voorkomen dat volledig autonome wapens werkelijkheid worden.”

Meer over killer robots en waarom ze verboden moeten worden.

Publicaties:

Programma:

Campagne:

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief