PAX roept op tot een hertelling van de stemmen in Congo

Beeld: Cédric Gerbehaye

18 januari 2019

PAX vraagt om een transparante telling van de stemmen van de presidentiele verkiezingen in Congo van eind december. De Congolese regering riep de kandidaat Felix Tshisekedi uit tot voorlopige winnaar, maar deze uitslag wordt betwist door zowel lokale verkiezingen waarnemers als informatie in handen van internationale journalisten.

Het netwerk van Europese NGOs, Eurac, met PAX als een van de leden, heeft de EU gevraagd om bij de Congolese autoriteiten aan te dringen op een transparante hertelling. Dit verzoek sluit aan bij de verklaringen die eerder werden afgegeven door de SADC (South African Development Community) alsmede door Frankrijk en België. De aangekondigde uitslag wordt betwist door de Bisschoppenconferentie van Congo (CENCO). CENCO werd afgelopen dinsdag ondersteund door een publicatie van een team internationale journalisten, aan wie de resultaten van de lokale stembureaus waren gelekt. Zij constateerden diverse gevallen van fraude.  

Neutrale waarnemers

Op 30 december 2018 vonden de lang verwachte verkiezingen plaats in de Democratische Republiek Congo. Dit was mede het resultaat van de inzet van de Bisschoppenconferentie van Congo (CENCO) die dialoog voerde met de regering en de vreedzame publieke protesten. Omdat internationale bemoeienis met het verkiezingsproces vrijwel geheel werd afgewezen, mobiliseerde de Katholieke kerk op eigen kracht 40.000 burgerwaarnemers. Zij brachten een rapport uit van hun bevindingen nog voor de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend was gemaakt door de regering Kabila. 

Vreedzame machtwisseling

Door haar omvang en rijkdom aan grondstoffen is de DR Congo van geostrategisch belang voor centraal Afrika en Europa. Voor de regionale speler SADC is de huidige instabiliteit en onzekerheid dan ook een groeiende bron van zorg. De Congolezen lijken de ontwikkelingen vooralsnog gespannen af te wachten, en zien een belangrijke rol weggelegd voor de internationale gemeenschap in de ontknoping van het verkiezingsproces. Men lijkt zich bewust van het feit dat een vreedzame oplossing van de ontstane tegenstellingen hard nodig is om te voorkomen dat deze machtswisseling net als in het verleden zal leiden tot geweld of gewapende conflicten. 

Lees ook de blog Election in Congo: undemocratic democracy

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!