PAX pleit voor politiek initiatief na uitspraak rechtbank Den Haag Srebrenica

16 juli 2014

Na de uitspraak van de Hoge Raad op 6 september 2013, waarbij Nederland aansprakelijk is gesteld voor de dood van drie mannen in Srebrenica in 1995, heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor het wegsturen van nog eens 300 mannen uit de enclave.

Voor PAX is het hoog tijd dat de politiek hiervoor verantwoordelijkheid neemt. Programmaleider Dion van den Berg: “De rechtbank in Den Haag heeft vastgesteld dat de leiding van Dutchbat onrechtmatig heeft gehandeld, door op de middag van 13 juli 1995 ruim 300 mannen van de compound weg te sturen. Zij zijn vervolgens gedood door de Bosnische Serviërs. De Nederlandse Staat is nu aansprakelijk voor de geleden schade. Deze uitspraak is belangrijk voor de familieleden van deze mannen, maar teleurstellend voor de familieleden van alle andere mannen die toen zijn vermoord.” De ‘Moeders van Srebrenica’ hadden de Nederlandse Staat gedaagd voor de ruim 8.000 mannen die destijds zijn omgebracht. 

Politiek initiatief
Vredesorganisatie PAX roept de regering en de Tweede Kamer op om nu een serieus politiek initiatief te nemen. Van den Berg: “We hopen dat de regering zal afzien van een hoger beroep en de overlevenden uitnodigt voor een gesprek dat zou moeten leiden tot het benoemen van de Nederlandse verantwoordelijkheden en gemaakte fouten, het aanbieden van excuses aan de nabestaanden en het opzetten van een omvangrijk hulp- en compensatieprogramma. PAX vindt het belangrijk dat daarbij ook de familieleden van de andere vermoorde mannen worden meegenomen. Een politiek initiatief kan een slepende rechtsgang hopelijk voorkomen.”

Vredesmissies
Over de gevolgen van deze uitspraak voor de deelname aan toekomstige missies: “We moeten niet minder vredesmissies doen, maar wel op basis van deze uitspraken leren hoe het beter kan.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!