PAX kritisch op beslissing kabinet om samenwerking met Palestijnse organisatie te beëindigen

20 januari 2022

Samen met 28 organisaties betreurt PAX de recente beslissing van de Nederlandse regering om de samenwerking met de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) te beëindigen en de financiering in te trekken. UAWC is een organisatie voor landbouwontwikkeling en voorziet Palestijnse boeren in de bezette Palestijnse gebieden van opleiding en steun.

De afgelopen jaren zijn er beschuldigingen geweest van banden tussen UAWC en de Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP). De PFLP is door de EU aangemerkt als een terroristische organisatie. Ondanks dat een extern onderzoek geen financiële of organisatorische banden heeft aangetoond tussen UAWC en de PFLP, zet Nederland de samenwerking toch stop vanwege de individuele banden van een aantal medewerkers. 

Gevaarlijk precedent
Dit zet een gevaarlijk precedent en legt een zware bewijslast op maatschappelijke organisaties in ingewikkelde conflictsituaties. UAWC directeur Fouad Abu Saif geeft aan dat hij niet wist van de banden en als werkgever dit ook niet had mogen vragen. Hij noemt het Nederlandse besluit “verassend” en “bedroevend”.

Geen bewijs openbaar gemaakt
Eerder verklaarde de Israëlische regering zes vooraanstaande Palestijnse ngo’s tot terroristische organisaties. UAWC is één van deze zes organisaties. Dit besluit past in een jarenlang patroon van repressie en ondermijning van Palestijnse organisaties en mensenrechtenverdedigers door de Israëlische regering. De regering van Israël heeft ondanks herhaalde verzoeken van de zes organisaties geweigerd het bewijs openbaar te maken. 

Zorgen om onherstelbare schade
Het besluit van Nederland om de samenwerking met UAWC stop te zetten lijkt gehoor te geven aan het beleid van de Israëlische regering. PAX is bezorgd dat Nederland hierdoor bijdraagt aan onherstelbare schade aan Palestijnse activisten en organisaties. Zoals Israëlische mensenrechtenadvocaat Michael Sfard het verwoordt: “Elke actie van een regering om banden door te snijden met deze organisaties betekent in de praktijk steun aan de vernietiging van het Palestijnse maatschappelijk middenveld.”

Lees hier de volledige verklaring en lees hier meer over het werk van PAX in Israël en Palestina.

 

 

 

 

 

 

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!