PAX in Trouw: Nederland laat deur open voor verdere ontwikkeling killer robots

1 september 2017

Terwijl 116 directeuren van roboticabedrijven in een brandbrief aan de VN oproepen tot een verbod op killer robots, zijn volgens de Nederlandse regering killer robots geen enkel probleem. Dit standpunt is ronduit naïef, betoogt programmadirecteur Miriam Struyk van PAX vandaag in Trouw.

Het Nederlandse beleid – lopend  tot 2020 – stelt dat menselijke controle helemaal niet noodzakelijk is tijdens de kritieke fase van selectie van en aanval op een doelwit, maar dat controle aan het begin van het proces, te weten tijdens de programmeerfase, afdoende is. En dus zijn autonome wapens volgens Nederland geen enkel probleem. Een robot kan echter goed functioneren binnen een veilige gestructureerde omgeving, maar oorlog is uitermate chaotisch en onvoorspelbaar. Hoe vooraf een systeem te programmeren dat garandeert dat het juiste doelwit aangevallen wordt? Hoe te garanderen dat het wapen op het cruciale moment onderscheid maakt tussen een burger of een militair? Het is onmogelijk om de regels van het humanitair oorlogsrecht of het internationaal recht na te leven wanneer niet meer de mens, maar de machine de dienst uitmaakt op het slagveld. Tot slot spelen grote ethische bezwaren een rol. Willen we dat machines beslissingen maken over leven of dood?

Lees hier het volledige artikel in dagblad Trouw

Lees hier meer over killer robots 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!