PAX hekelt doodsbedreigingen aan Colombiaanse mensenrechtenactivisten

7 februari 2024

In de ochtend van 1 februari 2024 ontvingen vakbondsleiders en mensenrechtenactivisten van de NGO PAX Colombia en de vakbondsorganisatie Sintramienergética bedreigingen via sms-berichten op hun persoonlijke mobiele telefoons. De berichten verwezen naar hen als “guerrilla’s vermomd als vakbondsleden, boeren en NGO’s” (sic) en verklaarden hen tot militair doelwit. PAX verwerpt deze bedreigingen ten zeerste.

De bedreigden zijn collega’s en familieleden van vier vakbondsleiders die voor het Amerikaanse kolenmijnbedrijf Drummond werkten en in 2001 op klaarlichte dag door paramilitaire doodseskaders werden vermoord. Het bedrijf zou hebben deelgenomen aan de moorden door de doodseskaders te financieren die de moorden uitvoerden. In Colombia heeft het Openbaar Ministerie onlangs op deze gronden twee leidinggevenden van Drummond aangeklaagd. Paramilitaire doodseskaders in Cesar worden verantwoordelijk gehouden voor duizenden doden en tienduizenden gedwongen huisuitzettingen in de buurt van de kolenmijnen in de regio. Tegelijkertijd voert de Speciale Jurisdictie voor de Vrede, die in Colombia is opgericht na het vredesakkoord van 2016, ook een gerechtelijk onderzoek uit naar de rol die mijnbouwbedrijven Drummond en (het in Zwitserland gevestigde) Prodeco-Glencore hebben gespeeld bij ernstige mensenrechtenschendingen tijdens het gewapende conflict.

De bedreigingen kwamen een paar dagen nadat deze drie personen hadden deelgenomen aan een technische rondetafelbijeenkomst met de Speciale Rechtbank voor de Vrede in het departement Cesar over het gerechtelijke onderzoek dat zij uitvoert naar de kwestie van civiele derden, waaronder particuliere bedrijven die hebben deelgenomen aan het gewapende conflict. Tijdens deze bijeenkomst, op 25 en 26 januari in de stad Valledupar, werd het onderwerp van de deelname van slachtoffers en overlevenden als belanghebbenden aan de behandeling van deze zaak behandeld. Ook werd er een aanvullend rapport gepresenteerd met betrekking tot de impact die het gewapende conflict heeft gehad op de jongere generaties van de getroffen gemeenschappen. De bedreigingen zijn duidelijk gericht op het ontmoedigen van slachtoffers en overlevenden om bij te dragen aan deze juridische processen.

Wij, ondergetekende organisaties, zijn zeer bezorgd dat deze acties blijven plaatsvinden, waardoor het werk en de levens van degenen die zich inzetten voor vredesopbouw in de gebieden gevaar lopen. Wij dringen er bij de bevoegde autoriteiten en entiteiten op aan om de noodzakelijke routes te activeren voor de bescherming van sociale leiders en mensenrechtenverdedigers. We roepen het nationale en internationale maatschappelijke middenveld op om solidariteit te tonen met onze collega’s en metgezellen, en met de zaak van gerechtigheid en waarheid.    

We verwerpen deze bedreigingen met kracht en herhalen onze betrokkenheid bij de slachtoffers; we zullen ons blijven inzetten voor toegang tot gerechtigheid, genoegdoening en de waarheid als een manier om vrede op te bouwen in ons land.

  • PAX Colombia
  • PAX Nederland
  • Colombiaanse Commissie van Juristen
  • Nationale vakbond van arbeiders in de mijnbouw, petrochemie, agrobrandstoffen en energie-industrie (Sintramienergética).

Meer over PAX en Colombiaanse Bloedkolen

De illustratie toont vier vakbondsleden die in 2001 zijn vermoord vanwege hun politieke activiteiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief