Nuon en moederbedrijf Vattenfall hebben gedegen onderzoek gedaan naar mensenrechtenschendingen rond steenkoolwinning in Colombia. PAX was bij een deel van het onderzoek aanwezig en stelde vast dat de energiebedrijven de juiste kritische vragen stelden en veel tijd namen voor het onderzoek. De vredesorganisatie kijkt uit naar een verbeterplan tussen energie- en mijnbouwbedrijven gericht op genoegdoening van de slachtoffers van bloedkolen in Colombia.
Twee medewerkers van Nuon en Vattenfall brachten drie weken door in Colombia, waaronder een week in de mijnbouwregio Cesar. In december kondigde Nuon in het tv-programma Kassa aan zelf onderzoek te willen doen naar de misstanden rond steenkoolwinning in Colombia. Deze belofte is ingelost in de vorm van een zeer uitgebreid onderzoek.
Samen met het Amsterdamse gemeenteraadslid voor GroenLinks Jasper Groen reisde Maina van der Zwan van PAX een week met de energiebedrijven mee. Met eigen ogen zag hij hoe ze te werk gingen. “Nuon en Vattenfall hebben gesproken met de overheid en mijnbouwbedrijven, maar ook met slachtoffers van de grove mensenrechtenschendingen in het verleden en activisten die momenteel worden bedreigd”, vertelt Van der Zwan. “Ze waren goed voorbereid, hadden een uitgebreid programma en stelden goede, kritische vragen. We zijn erg blij dat Nuon als enige van de Nederlandse energiebedrijven die bloedkolen importeren, zelf onderzoek heeft gedaan.”
De vraag is nu of Nuon het onderzoek gaat vertalen naar aangescherpte eisen richting de mijnbouwbedrijven, met als doel concrete verbeteringen voor de slachtoffers. PAX verwacht ten eerste een stappenplan dat gericht is op een dialoog tussen slachtoffers en mijnbouwbedrijven, met genoegdoening als einddoel. Ten tweede zouden de mijnbouwbedrijven het huidige geweld en de bedreigingen in het mijnbouwgebied moeten bestrijden.
Als Nuon deze eisen gaat stellen als uitkomst van hun onderzoek, en daar economische druk op zet, dan laat ze echt zien maatschappelijk ondernemen serieus te nemen.
PAX hoopt ten zeerste dat de andere energiebedrijven – Essent, Engie en Uniper – het voorbeeld van Nuon volgen en ook eigen onderzoek gaan doen.
Lees ook het interview met Maina van der Zwan en Jasper Groen in Trouw: Gaat Nuon ‘bloedkolen’ weren?
Zie ook dossier Stop Bloedkolen