Killer robots: ze zijn er nog niet, maar wat als de huidige technologische ontwikkelingen wél gaan leiden tot (volledig) autonome wapens? Wat zouden daarvan de juridische, ethische en militaire gevolgen zijn? Deze vragen staan centraal tijdens de VN-Conventie over Conventionele Wapens (CCW) die deze week wordt gehouden in Genève. PAX is hier als medeoprichter van de internationale campagne Stop Killer Robots uiteraard bij.
Tijdens deze informele bijeenkomst bereiden de ongeveer 100 landen zich voor op de CCW-bijeenkomst in december, waar landen zullen beslissen hoe ze in de toekomst met het onderwerp killer robots zullen omgaan: onderhandelen over een verbod of niet? PAX pleit voor een internationaal verbod op de ontwikkeling en het gebruik van killer robots. Ook vele prominente wetenschappers, religieuze leiders en Nobelprijswinnaars roepen op tot een verbod.
Wie beslist over leven of dood?
Killer robots zijn autonome wapensystemen die, eenmaal geactiveerd, zelfstandig hun doelwit kunnen selecteren en aanvallen. Terwijl drones nog door mensen worden bestuurd, is bij de killer robot de mens dus volledig afwezig, oftewel: er is geen betekenisvolle menselijke controle meer. Dat brengt de nodige bezwaren met zich mee. Kunnen deze wapens wel voldoen aan het internationale humanitaire recht? Wie is er aansprakelijk als er iets mis gaat? Wat als veel landen en ook niet statelijke actoren over deze wapens beschikken? Belangrijkste bezwaar voor PAX is echter ethisch van aard, namelijk: we moeten machines niet laten beslissen over leven en dood.
19 april: debat in De Balie
Op dinsdag 19 april organiseert PAX een debat over killer robots met verschillende internationale experts. Sprekers zijn onder meer Noel Sharkey, hoogleraar robotica en veelgevraagd spreker voor de BBC, en Jody Williams, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Aanvang 20.00 uur, meer informatie en aanmelden.
Meer informatie over killer robots.
Meer informatie over de internationale campagne: www.stopkillerrobots.org