Paus Franciscus pleit voor een verbod op kernwapens

Beeld: Foto Wikimedia CC / presidencia.gov.ar

8 december 2014

Een kernwapenvrije wereld is mogelijk en noodzakelijk voor een veilige, vreedzame wereld. Dat was de boodschap van paus Franciscus tijdens de opening van de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens die vandaag en morgen in Wenen wordt gehouden. Hierbij zijn vertegenwoordigers van meer dan 150 landen aanwezig.

Met de boodschap richtte de paus zich tot de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz, de voorzitter van de conferentie. De paus benadrukte dat kernwapens een wereldwijd probleem vormen die grote impact hebben op toekomstige generaties en onze planeet als geheel. De humanitaire gevolgen van kernwapens zijn voorspelbaar en wereldwijd, stelde de paus, en meer aandacht is nodig voor het onnodige leed dat door het gebruik van kernwapens wordt veroorzaakt. “Slachtoffers van kernwapens waarschuwen ons niet dezelfde onherstelbare fouten te maken. De wereld moet herinnerd worden aan de risico’s van kernwapens, die het vermogen hebben om ons en onze beschaving te vernietigen.”

De onderlinge technologische, sociale en politieke afhankelijkheid vragen volgens de paus om een ethiek van solidariteit waarin mensen samenwerken aan een veiligere wereld en waarin groot besef is van onze wereldwijde verantwoordelijkheid.

Jongeren
De wens voor vrede, veiligheid en stabiliteit vormt een van de diepste menselijke verlangens, stelde de paus, en dit verlangen kan nooit worden ingevuld met militaire dreiging. “De jongeren van vandaag en morgen verdienen een vredige wereldorde die gegrond is in respect, samenwerking, solidariteit en compassie.”

Verspilling
Het besteden van financiële middelen aan kernwapens is volgens de paus een ‘verspilling’ van kostbare middelen, die veel beter besteed kunnen worden aan onderwijs, gezondheid en de strijd tegen extreme armoede. “De mensen die in de marges van de maatschappij leven, betalen de prijs voor deze verspilling.”
De paus onderstreepte dat een wereld vrij van kernwapens een doel is dat door alle landen en miljoenen mensen ter wereld wordt gedeeld. Voor de toekomst van de mensheid is het van groot belang om dit doel tot werkelijkheid te maken. Een kernwapenvrije wereld, zo besloot de paus, is ‘zeer wel’ mogelijk.

Lees ook ā€˜Alsjeblieft, zorg ervoor dat deze afschuwelijke wapens voor eens en voor altijd verdwijnenā€™
Lees ook Nederland weigert ondubbelzinnige steun voor onderhandelingen kernwapenverbod

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!