Vandaag hebben Jan Gruiters (PAX), Louk de la Rive Box (Universiteit Maastricht) en Gied ten Berge (SIVMO) het door duizenden mensen en organisaties ondertekende Gaza Manifest ‘Gaza: tijd voor echte vrede’ aangeboden aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.
Zij roepen hiermee de Nederlandse en Europese politiek op om meer druk op Israël uit te oefenen om tot echte vredesbesprekingen te komen. Ook vragen zij de politici om zich hard te maken voor een Europees verbod op invoer van producten uit de nederzettingen.
Assymetrie
Het manifest bevat een duidelijke boodschap aan de politiek in Nederland en Europa. Het roer moet nu echt om. Het is tijd voor echte vrede. De ondertekenaars hebben geen vertrouwen meer in een zoveelste ronde van onderhandelingen, zolang de asymmetrie tussen het machtige Israël en de verzwakte Palestijnen voortduurt. 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza leven nu tussen de ruïnes en hebben geen enkel perspectief voor hun kinderen. Israël komt ongestraft weg met de illegale bouw van nederzettingen in bezet gebied. Israël frustreert de Palestijnse economische ontwikkeling.
Nederland en de EU zouden de asymmetrie moeten corrigeren en de positie van de onderliggende partij, de Palestijnen, moeten versterken. Daarom vindt PAX dat Nederland het Zweedse voornemen moet volgen en Palestina zou moeten erkennen. Alleen vanuit een situatie van machtsevenwicht is er op termijn zicht op een daadwerkelijk vredesproces.
Manifest Gaza: nu tijd voor echte vrede
De uitbarsting van geweld in Gaza tijdens de afgelopen zomer vergde 2205 dodelijke slachtoffers, onder wie meer dan 500 kinderen, en tienduizend gewonden. Ook aan Israëlische zijde vielen slachtoffers, zij het veel minder. Naar aanleiding van dit menselijke drama nam PAX het initiatief voor een manifest dat inmiddels door 3664 mensen en organisaties is ondertekend. De ondertekenaars kunnen niet wennen aan het idee dat er zoveel slachtoffers vallen. Zij houden niet uitsluitend Israël verantwoordelijk, want ook de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël zijn misdadig. Maar als sterkste partij draagt zij wel een hogere mate van verantwoordelijkheid voor het buitensporige geweld en het mislukken van de vredesonderhandelingen tot nu toe.
Verbod invoer producten nederzettingen
En Nederland moet meer doen. Aan een bezetting mag volgens het internationaal recht niet verdiend worden. Met het aanbieden van het manifest roepen de ondertekenaars de Tweede Kamer op om zich hard te maken voor een Europees verbod op invoer van producten uit de nederzettingen.
Wat kan jij doen?
Niet alleen de politiek, ook het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij de invoer van producten uit nederzettingen. Daarom start PAX de actie “Vraag het je supermarkt”. Doe mee met de actie en vraag supermarkten om producten uit de nederzettingen uit hun schappen te halen.