Opnieuw paramilitair geweld in Colombia

7 december 2022

Op 2 december 2022 zijn de boerengemeenschappen in het departement Cesar in het noorden van Colombia opnieuw opgeschrikt door paramilitair geweld. Rond het middaguur werd een boerengemeenschap in de gemeente El Copey binnengevallen door een groep zwaarbewapende mannen in uniform die zich identificeerden als leden van de Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC). De AGC is de grootste gewapende groep die momenteel aanwezig is aan de Atlantische kust van Colombia.

Het geweld van de AGC richtte zich ditmaal op een van de leiders van de plaatselijke slachtoffervereniging ā€œTierra de Pazā€. Nadat ze zijn huis waren binnengevallen en zijn telefoon hadden meegenomen, hielden ze hem urenlang vast en ondervroegen ze hem over zijn politieke voorkeur voordat hij uiteindelijk met de schrik vrij kwam. Enkele dagen eerder is vlakbij een jongeman op klaarlichte gedood in het kader van een ā€œsociale zuiveringsoperatieā€ die door deze illegale gewapende groepering was aangekondigd. Het geweld doet denken aan recente eerdere golven van paramilitair geweld in deze regio.

Waarheid, erkenning en genoegdoening

De slachtoffervereniging van de bedreigde sociale leider is aangesloten bij de Asamblea Campesina del Cesar, een regionale organisatie van slachtoffers van gedwongen ontheemding die PAX al vele jaren steunt en die strijdt voor het recht op waarheid, erkenning en genoegdoening ten aanzien van de misstanden die de boerenbevolking van de steenkoolregio Cesar de afgelopen decennia zijn aangedaan. Als gevolg van de recente gebeurtenissen, hebben verscheidene leiders van de Asamblea Campesina met hulp van PAX tijdelijk hun toevlucht gezocht in de departementale hoofdstad Valledupar.

Geweld tegen de burgerbevolking

De gebeurtenissen staan niet op zichzelf en maken deel uit van een patroon van geweld dat de burgerbevolking in geïsoleerde plattelandsgebieden van Cesar en andere delen van Noord-Colombia al jaren teistert. De risicoā€™s voor de veiligheid van de burgers als gevolg van de aanwezigheid van de AGC zijn onderwerp geweest van uitgebreide officiële waarschuwingen van het bureau van de mensenrechten ombudsman in Colombia. Tot dusver zijn de regeringstroepen (politie en leger) er niet in geslaagd de aanwezigheid van deze en andere illegale groepen in de regio onder controle te krijgen.

Voorwaarden voor dialoog

Als vredesorganisatie roept PAX op tot de dringende noodzaak om het leven en de veiligheid te beschermen van boeren die zich inzetten voor vredesopbouw. Aangezien de regering-Petro heeft opgeroepen tot vredesonderhandelingen met Colombiaanse georganiseerde gewapende groepen, waaronder de AGC, roept PAX deze groepen dringend op om de door de nieuwe regering voorgestelde voorwaarden voor dialoog na te leven: niet doden, niet bedreigen, niet ontvoeren, niet martelen.

Ook vragen wij de aandacht van de regionale autoriteiten voor de begeleiding van de boerengemeenschappen van El Copey, die getroffen zijn door de situatie die angst en ongerustheid onder de bevolking heeft veroorzaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief