Lees de toespraak van directeur Freek Landmeter, directeur PAX, bij de opening van de Nacht van de Vrede, de Balie Amsterdam, 24 september 2014.
Namens de vredesbeweging PAX heet ik je van harte welkom. Fijn dat je gekomen bent om dit event mee te maken. Deze Nacht van de Vrede is mede mogelijk door financiële steun van o.a. het vfonds en stichting democratie en media. Dank aan deze fondsen dus.
Nacht van de Vrede, daar zeg je wat. Waar is in vredesnaam de vrede!? Is er nog zoiets als een beweging voor vrede?
Mijn zomervakantie was er een van mentale onrust. Wat te doen met al dit geweld? De ooit vanzelfsprekende vrede en veiligheid in ons land en in Europa waarin wij zijn opgevoed, wordt er door beïnvloed en plaatst ons voor lastige vragen.
Deze vragen staan vanavond centraal, net als bij de 70 ambassades van vrede die deze week door heel Nederland actief zijn.
Een hete zomer vol geweld, lijkt over te gaan in een te warme herfst.
Is dit wel het moment te tekenen tegen kernwapens, met de opgelopen spanning rond Oekraïne?
Hoe wapenen we ons met vrede, als de dag ná de internationale dag van de vrede, de militaire aanval op IS massaal wordt ingezet?
PAX staat voor de bescherming van burgers. Met onze partners in conflictgebieden, pleiten wij voor duurzame, politieke oplossingen. Wij wijzen het gebruik van geweld af, want geweld is nooit een oplossing voor conflict.
Tegelijkertijd mogen wij ons hoofd niet afwenden als gewone mensen op grote schaal slachtoffer worden van geweld en alle andere middelen zijn uitgeput. Maar dan alleen als deze militaire interventie is ingebed in een groot aantal voorwaarden en bovenal in de politieke strategie die de onderliggende oorzaken van het conflict adresseert.
Geweld blijft altijd een te eenvoudig, kortzichtig antwoord. Geweld of dreigen met geweld is geen lang houdbare verdediging; dat is geen samenleven. We moeten pleiten voor een inclusieve samenleving; in bijvoorbeeld Irak maar ook in Nederland. We moeten ons niet laten leiden door politici en extremisten die haat en verdeeldheid willen zaaien, maar we zullen moeten werken aan verbinding, de dialoog met de ander die anders is.
Vrede vraagt het uiterste van ons mens-zijn, in ons gevoel en ons verstand. De bescherming van burgers is een kwestie van lange adem, van dilemma’s, van de juiste, lastige vragen stellen. Deze Nacht van de vrede is dus geen suf moment om bij in slaap te vallen, maar een hyper interactief moment van samen denken en samen doen. Wakker blijven dus! En ik beloof je: dat gaat helemaal goed komen.
Dat er 70 ambassades van vrede zijn en dat deze avond zwaar overtekend is, geeft het antwoord op de vragen; waar is de vrede en waar is de vredesbeweging. Die zijn hier omdat wij hier zijn en omdat we met vele anderen geloven dat we samen een verschil kunnen maken.Dit is wat onze partners in Syrië, Irak, Zuid Soedan, Colombia en Oekraïne ons vragen: Wees niet onverschillig
Jij kunt ook een verschil maken, door bijvoorbeeld in je eigen omgeving, je studie of in je werk kritisch te zijn over logica van het geweld, bij te dragen aan de ontwikkeling van een inclusieve, veilige en duurzame samenleving of te pleiten voor een menswaardig bestaan voor ieder mens.
En ook door je familie en vrienden op te roepen zich hierbij aan te sluiten, bij deze beweging, te tekenen tegen kernwapens en zich uit te spreken tegen het cynisme en geweld. Dat vraagt durf; maar dat durf je vast aan.
Vrede, wie durft?