Op naar een verbod op killer robots

Beeld: Een 'killer robot' in Londen bij de lancering van de campagne Stop Killer Robots in 2013.

13 april 2015

In Genève komen van 13 tot en met 17 april tijdens de vergadering van de Conventie over Conventionele Wapens zo’n honderdtwintig landen bij de Verenigde Naties (VN) bijeen om te praten over autonome wapensystemen, oftewel over killer robots. PAX, medeoprichter van de Campagne tegen Killer Robots, heeft goede hoop dat op de bijeenkomst de basis wordt gelegd voor een wereldwijd verbod op deze volledig autonome wapens.

“Het is een goed teken dat er zoveel aandacht voor killer robots is”, zegt Miriam Struyk, programmadirecteur Veiligheid en Ontwapening van PAX. “Ontwikkelingen gaan razendsnel, er is groeiende bezorgdheid over wapens zonder menselijke controle en een verbod moet er dan ook zo snel mogelijk komen.”

Nederland kritisch
Politici, experts en maatschappelijk organisaties buigen zich in Genève over wat een killer robot eigenlijk is, wat voldoende menselijke controle zou moeten zijn en wat de beste maatregelen zijn om de controle bij de mens te houden. Ook onderzoeken zij of er wellicht consensus is onder de vele staten die lid zijn van dit VN-forum dat verdere maatregelen nodig zijn om volledig autonome wapens aan banden te leggen.

Nederland heeft vooralsnog geen nationaal beleid op dit vlak, maar heeft zich eerder bij de VN al kritisch uitgelaten over robotisering van wapens. Er neemt in Geneve ook een Nederlandse delegatie, vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie deel. Miriam Struyk zal namens PAX en de Campagne tegen Killer Robots haar zorgen over deze ontwikkeling bij de Conventie delen. Daarnaast co-organiseert PAX drie side events en een civil society conferentie. Ook zal de vredesbeweging de aandacht vestigen op de Interfaith Declaration, een interreligieus initiatief dat zij is gestart en waarin al meer dan honderd religieuze leiders en groepen oproepen tot een verbod.

Geen onderscheid
In het vorig jaar verschenen rapport ‘Deadly decisions‘ beschrijft PAX de acht grootste bezwaren tegen de ontwikkeling, de productie en het gebruik van deze volledig autonome wapensystemen. Belangrijk bezwaar is dat er geen betekenisvolle menselijke controle meer is bij een aanval met killer robots. De oorlogsvoering wordt gereduceerd tot moorden zonder hart. Ook heeft PAX grote zorgen dat dergelijke wapensystemen zullen leiden tot verlaging van de drempel om geweld te gebruiken en tot ongebreidelde verspreiding van geweld. Een robot kan bovendien volgens PAX geen onderscheid maken tussen soldaten of burgers en weet niet of een aanval in verhouding staat tot het aantal slachtoffers dat er valt. En wie kunnen we verantwoordelijk houden voor een aanval met killer robots: de machine zelf, de programmeur of de fabrikant? En wat als het misgaat?

Vrede verder weg
Een killer robot zal waarschijnlijk sneller zal worden ingezet, omdat een land of een groepering geen eigen manschappen hoeft te offeren. Daarbij zijn deze wapens wellicht relatief goedkoop en kunnen ze eenvoudig nagemaakt worden. Ze kunnen anoniem geheime missies uitvoeren, zonder dat derden de acties kunnen monitoren. De angst van mensen in conflictgebieden zal bij de inzet van zulke monsterlijke wapens nog groter worden. Aanvallen zullen haat- en wraakgevoelens oproepen, waardoor vrede nog verder weg komt te staan.
 
Geen spijt
Door betrokken partijen bewust te maken van deze bezwaren en met de Campagne Stop Killer Robots mensen te mobiliseren in actie te komen, wil PAX ervoor zorgen dat deze wapens er nooit komen. Miriam Struyk: “Als we nu de juiste stappen zetten voor een verbod, hoeven we in de toekomst geen spijt te hebben dat we niet eerder hebben ingegrepen.”

Lees ook Pas op voor de killer robots (viceversaonline.nl)

Zie ook: Killer robots (programma)

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!