Terwijl bewijzen zich opstapelen dat Israël ernstige oorlogsmisdaden begaat in Gaza, onthoudt Nederland zich van stemming om het geweld te stoppen. Zo blijft Nederland Israël carte blanche geven voor disproportioneel geweld.
PAX heeft herhaaldelijk de opstelling van het kabinet Rutte in debatten in de Tweede Kamer gehekeld omdat niet wordt ingezet op de-escalatie en het beëindigen van het geweld. Oproepen voor een staakt-het-vuren werden vorige week door de premier ontraden. Dezelfde houding neemt Nederland mee naar de VN, waar de Algemene Vergadering afgelopen vrijdag over een resolutie stemde.
Deze resolutie vraagt onder meer om een humanitaire wapenstilstand, dat partijen zich aan het internationaal recht houden en burgers beschermen, dat basale levensbehoeften zoals voedsel en water toegelaten worden tot Gaza, dat hulporganisaties ongehinderd het gebied in worden gelaten, dat het Israëlische evacuatiebevel voor het noorden van Gaza wordt ingetrokken en dat alle gevangengenomen burgers direct worden vrijgelaten. Al het geweld gericht tegen burgers wordt bovendien nadrukkelijk veroordeeld.
Hoewel wat de resolutie vraagt noodzakelijk is om nog meer burgerslachtoffers te voorkomen – er zijn al meer dan 8000 Palestijnen gedood, grotendeels vrouwen en kinderen – stemde Nederland er niet mee in. 120 landen andere landen deden dat wel, waarmee de resolutie gelukkig toch werd aangenomen.
Premier Rutte zei na afloop dat de oproep om een staakt-het-vuren in de resolutie haaks staat op het recht op zelfverdediging van Israël. Daarmee gaat de premier eraan voorbij dat vooral heel veel burgers slachtoffer zijn van het Israëlische geweld, dat daarom disproportioneel genoemd kan worden, en ook dat het oorlogsrecht veelvuldig wordt geschonden. De Nederlandse VN-ambassadeur zei bovendien dat de resolutie onvoldoende opriep tot de onmiddellijke vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza. Dat is een merkwaardig argument, omdat dit juist expliciet wel in de tekst staat.
PAX blijft erop aandringen dat Nederland – dat nota bene in de grondwet heeft staan dat de regering de ontwikkeling van de internationale rechtsorde bevordert – een andere houding aanneemt. Die moet erop gericht zijn om verdere burgerslachtoffers te voorkomen. Cruciaal is dat Nederland daarom aandringt op een staakt-het-vuren. Dat is ook meer in lijn met de houding van de Nederlandse bevolking, die nauwelijks steun uitspreekt voor de onvoorwaardelijke steun van premier Rutte en juist wel een kritischere houding richting Israël wil zien.