Onmiddellijke actie noodzakelijk om humanitaire ramp Oost-Ghouta te voorkomen

Beeld: Cover van het Siege Watch rapport

19 december 2017

PAX directeur Jan Gruiters heeft dinsdagmiddag in de Tweede Kamer het nieuwste rapport Siege Watch (8) aangeboden over de belegeringen in Oost-Ghouta, Syrië. In dit belegerde gebied ten oosten van Damascus, vindt een humanitaire ramp plaats. De inwoners zijn jarenlang uitgehongerd, er zijn te weinig doktoren en de bommen blijven vallen.

PAX riep twee weken geleden al, samen met een groot aantal Nederlandse burgers, op tot internationale druk om een Aleppo-scenario in Ghouta te voorkomen. De ontnuchterende feiten in dit nieuwe rapport ondersteunen deze oproep. Ook de ministers Zijlstra en Kaag ontvingen het rapport.

Op 5 december deed PAX een oproep aan Nederlandse burgers om de Tweede Kamer te mailen om politieke druk uit te oefenen op de bondgenoten van het regime van Assad. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. 80% van de gevraagde mensen spraken hun zorg uit over de situatie in Oost-Ghouta en riepen de Tweede Kamer op stappen te zetten om de veiligheid van de burgers te garanderen.

Uit het meest recente Siege Watch rapport blijkt dat die oproep hard nodig is. Bijna 750.000 mensen leven onder belegering en daarnaast leven iets meer dan één miljoen mensen in Syrië in gebieden die een hoog risico lopen om volledig belegerd te worden. In bijna alle gevallen zijn de Syrische overheid en haar bondgenoten verantwoordelijk voor de belegering.

Uit onderzoek van PAX en The Syria Institute blijkt bovendien dat 424.260 in Ghouta mensen acuut gevaar lopen. Beide organisaties roepen in hun meest recente kwartaalrapport op om onmiddellijk te stoppen met bombarderen, gewonde mensen te evacueren en konvooien met medische en voedselhulp toe te laten. PAX programmaleider Marjolein Wijninckx zegt: “De internationale gemeenschap moet politieke druk opvoeren om te voorkomen dat zich een Aleppo-scenario in Ghouta gaat voltrekken.”

Jan Gruiters: “Dat verder uitstel ook tot meer doden lijdt, is duidelijk als je de lijst van mensen die een medische evacuatie nodig hebben ziet. Van de 572 mensen op die lijst zijn er de afgelopen dagen al 16 mensen overleden omdat het regime van Assad geen toestemming geeft voor evacuatie.”

Ghouta al sinds 2013 belegerd
De laatste maanden is de situatie in Ghouta enorm verslechterd. Het gebied wordt al sinds 2013 belegerd. In augustus 2013 vond er de eerste chemische gifgasaanval plaats. Het is een stedelijk gebied dat aan de oostkant van Damascus ligt en minder dan tien kilometer van het centrum verwijderd is.

Het Siege Watch rapport beschrijft ook hoe in de andere delen van Syrië de situatie is. De belegering van Raqqa, het bolwerk van ISIS, door de USA-geleidde Coalitie en de Syrian Democratic Forces (SDF) is beschreven met medewerking van de groep Raqqa 24. PAX en TSI doen een oproep aan de Coalitie en de SDF om compensatie te betalen aan de burgerslachtoffers die in Raqqa vielen. 

Zie ook siegewatch.org

Doe mee met onze solidariteitsactie Geef de burgers van het Syrische Ghouta hoop! en laat hen weten dat je ze niet vergeet en samen met hen hoopt dat er spoedig vrede is in Syrië.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!