Persoonlijke verhalen zijn een goede manier om de onmenselijkheid van de migratiepolitiek te laten zien. Het komt dichterbij dan statistieken en berichten over vluchtelingen in de media. Daarom heeft PAX een klein deel van de nieuwe speelfilm Rafaël gefinancierd. Dankzij de film wordt de situatie van de vluchteling een stuk meer invoelbaar.
Rafaël is gebaseerd op het waargebeurde liefdesdrama tussen een Nederlandse vrouw en een Tunesische man. Het gaat over de hobbels die zij op hun pad tegenkomen: landsgrenzen, bureaucratie en zelfs gevangenismuren. Wanneer de revolutie begint in Tunesië willen de zwangere Kimmy en Nazir naar Nederland vertrekken. Maar Nazir blijft achter, omdat hij ineens een ‘vluchteling’ is geworden en geen visum kan krijgen. Hij doet er alles aan om bij de geboorte van zijn zoontje te kunnen zijn en maakt uiteindelijk zelfs tweemaal de oversteek als ‘illegaal’.
Van het kastje naar de muur
De film laat zien hoe Kimmy van het kastje naar de muur wordt gestuurd wanneer ze probeert haar man naar Nederland te halen. En niemand echt lijkt te weten waarom. Hier zie je duidelijk hoe de Nederlandse en Europese regelgeving mensen op zo’n onmenselijke manier enorm kunnen tegenwerken.
Speciale vertoning
Tijdens het tijdens het Nederlands Filmfestival organiseerde PAX in samenwerking met Stichting Vluchteling en Vluchtelingenwerk een speciale vertoning van de film Rafaël. Vrijwilligers en Ambassades van Vrede waren speciaal uitgenodigd. Rafaël draait vanaf 11 oktober in de bioscopen en zal later uitgezonden worden door de EO.
Bekijk hier ook een ander initiatief van PAX om verhalen van vluchtelingen naar buiten te brengen of kijk op de website van Verhaal van een Vluchteling.