Onderhandelingen voor wereldwijd kernwapenverbod

7 juli 2017

Bij de Verenigde Naties in New York zijn 15 juni de onderhandelingen voor een wereldwijd verbod op kernwapens begonnen. Een grote meerderheid van landen buigt zich over de verdragstekst die dit verbod moet regelen. Ook de Nederlandse regering en een Kamerdelegatie zijn bij het overleg aanwezig. De onderhandelingen duren tot 7 juli. PAX is ter plaatse en zet zich in voor een zo sterk mogelijk verdrag.

7 juli

Op 7 juli 2017 is het internationale verdrag dat het wereldwijde verbod op kernwapens moet regelen door de VN aangenomen: PAX is blij met wereldwijd kernwapenverbod

29 juni

We zijn inmiddels halverwege onderhandelingen over het wereldwijde verbod op kernwapens! De voorzitter heeft een nieuwe versie van de verdragstekst gepresenteerd, met de op- en aanmerkingen van de verschillende landen daarin verwerkt.
Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in de zaal waar de onderhandelingen plaats vinden? Selma geeft je in dit filmpje een rondleiding. Op nonukes.nl kun je lezen hoe ver landen zijn met de onderhandelingen en of we blij kunnen zijn met de nieuwe tekst van het verbod.

26 juni

Susy Snyder vertelt over de nucleaire ‘football’.

21 juni

PAX vindt het belangrijk dat ook Kamerleden op de hoogte zijn van wat er in de VN gebeurt. Daarom hebben we ervoor gepleit dat ook zij in New York de onderhandelingen over de #nuclearban kunnen bijwonen. Selma sprak met Kamerlid Sadet Karabulut.

19 juni

Zaterdag liepen er in New York honderden mensen mee tijdens de Womens March to Ban the Bomb. Het regende pijpenstelen, maar daardoor lieten de demonstranten zich zeker niet tegen houden. Met spandoeken en borden gingen ze de straat op om het verbod op kernwapens, waar nu over wordt onderhandeld in de VN, kracht bij te zetten.

Maandag praten landen verder over het verdrag dat gaat leiden tot een internationaal verbod op kernwapens. De voorzitter heeft de eerste twee dagen het commentaar op de inleidende tekst die toon en richting van het verdrag aangeeft verzameld en zal maandag met een nieuwe tekst komen. Deze week gaan landen ook verder praten over de ‘general obligations’, de hoofdonderdelen van het verbodsverdrag.

16 juni

PAX campaigner Selma van Oostwaard is aanwezig bij de VN en doet met vlogs verslag van de vorderingen. De onderhandelingen duren tot 7 juli. Houd deze pagina, Facebook en Twitter in de gaten voor updates. Heb je een vraag voor het PAX-team in New York? Stuur je vraag over de onderhandelingen naar: info@paxvoorvrede.nl.

Womens March
Ook de Womens March, die zaterdag 17 juni in New York plaatsvindt, staat in het teken van het kernwapenverbod. PAX heeft mensen opgeroepen hun boodschap voor de onderhandelaars bij de Verenigde Naties in te sturen, zodat wij deze tijdens de mars kunnen laten zien. Wij vragen de deelnemers de teksten op protestborden mee te dragen. Honderden mensen hebben inmiddels hun boodschap ingestuurd. Je kunt hier alle berichten terugzien.

Lees ook Eerste opzet kernwapenverdrag bekendgemaakt (22/5/2017)
Lees ook Brede steun voor kernwapenverbod (3/4/2017)
Lees meer over het kernwapenverbod.
Lees de Draft Convention on the Prohibition of Nuclear Weapons
Veelgestelde vragen over de onderhandelingen over het verbod op kernwapens bij de VN in New York. (maart 2017)
Lees ook de policy brief van PAX over de Nederlandse inzet tijdens de onderhandelingen.

Lees meer over het werk van PAX voor een verbod op kernwapens.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief